Lappeenrantakin uhkailee jo irtautumisella

Nokittelu. Eksoten Itkosen mielestä jäsenkunnat nokittelevat toisiaan ja Eksote siivoa jäljet. Lappeenrannan Jarva vaatii Eksotelta talouskuria ja pieniä kuntia ruotuun.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunki liittyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä erolla uhkaavien jäsenkuntien jatkoksi. Kaupunki varaa oikeuden irtautua kuntayhtymästä, jos Eksote ei pysy tiukassa talousohjelmassaan.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan Lappeenrannalla ei ollut muuta vaihtoehtoa.

-Ei se ole mitään uhittelua, vaan kaupunginhallituksen vahvistama päätös. Lappeenranta on nostanut veroäyriä 1,5 prosenttiyksikköä, nostanut kiinteistöveroja ja vie läpi tiukkaa säästöohjelmaa. Eksoten on tehtävä osansa eikä se voi lipsua suunnitelmasta.

 

Jarvaa huolestuttaa sekin, että pienet kunnat palveluneuvotteluissa Eksoten kanssa saattavat vaikeuttaa taloustavoitteisiin pääsyä. Kaupunginhallitus päättikin evästää pieniä kuntia ruotuun. Jarvan mielestä myös pienten kuntien pitää kunnioittaa Eksoten roolia palvelujen järjestäjänä.

-Ei Lappeenrantakaan puutu yksityiskohtiin, vaikka palvelumuutokset kohdistuvat samalla tavalla kaupunkiin. Muidenkin jäsenkuntien pitäisi antaa Eksotelle riittävät toimintavapaudet.

Jos kunnat puuttuvat Eksoten operatiiviseen johtamiseen ja tapaan tuottaa palveluja, Lappeenranta ottaa palvelujen järjestämisvastuun takaisin itselleen. Päätöksen mukaan kaupunki vahvistaisi omaa organisaatiotaan niin, että pystyisi tilaamaan Eksotelta palvelut.

 

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen hymähtää, että milloin mikäkin kunta on lähdössä. Yhdenkin irrottautuminen romuttaisi Eksoten taloustavoitteita.

-Voitavatko kunnat tehdä enää vaikeammaksi tämän Eksoten kehittämisen. Mielestäni eivät voi.

Itkosen syyttävä sormi osoittaa Lappeenrantaa pienten kuntien irtiottouhkailujen aiheuttajana. Itkosen mukaan kunnat nokittelevat enemmän toisilleen kuin Eksotelle.

-Pienten kuntien reaktio on ehkä enemmän suunnattu Lappeenrantaan kuin meihin. Kunnat olivat hyvin ärtyneitä siitä, kun Lappeenranta nousi kuskin paikalle, ja vaati Eksoten kehittämistä talouskärki edellä niin, että pienten kuntien palvelut vaarantuivat.

Itkosen mukaan Lappeenrannan omien talousongelmien selvittely heijastui Eksoteen ja pieniin kuntiin.

-Tämä on tullut palveluneuvotteluissa selvästi esiin. Nyt Eksote joutuu harsimaan tätä joukkoa kokoon ja pitämään maakunnan yhtenäisenä. Meille jää jälkien siivoaminen.

 

Kimmo Jarva kiittelee Eksoten toiminnallisia uudistuksia valtakunnallisestikin hyviksi havaituiksi. Pienten kuntien pitäisi antaa Eksotelle työrauha.

-Eksotella on ideoita toiminnan ja palvelujen kehittämiseen. Ei ole kyse pelkästä säästöohjelmasta.

Anne Kotiharju