Leipäkuskista tuli Lauritsalan kassatäti

Asiakaspalvelu. Lappeenrantalainen Anna-Maija Immonen askartelee työkavereilleen tulitikkuaskeja ja ikävöi kotiseudulleen Puumalaan.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Lauritsalan K-supermarketin myyjä Anna-Maija Immonen pitää itseään suulaana. Kauppias Taina Tujulan mielestä Immonen on rehellinen.

— Kun Anna-Maija jotain sanoo, hän myös tarkoittaa sitä.

— Miusta mie sanon aina vähän liikaakin, Immonen tokaisee.

Puumalasta kotoisin oleva Immonen on puhua pulputtanut Lauritsalan marketin kassalla jo 26 vuotta – viiden eri kauppiaan aikana.

 

Ennen kassamyyjän työtä Immonen kuljetti leipomoautoa Lappeenrannassa. Ajoneuvoasentajan koulun käyneelle naiselle ei löytynyt tuolloin hänen ammattiaan vastaavia hommia.

— Ajattelivat varmaan, että nuori tyttö tulee kohta raskaaksi kuitenkin.

Kaikkiaan pullakuskin pesti kesti vain pari vuotta. Sittemmin kassasta on tullut Immosen toinen koti. Kassatehtävien lisäksi hän hyllyttää tuotteita ja tuuraa tarpeen mukaan marketin herkkutorilla.

— Muilla osastoilla kannan aina huolta, että onkohan kassoilla jonoa.

Immosen mukaan myyjillä on nykyään aina kiire, koska kassat tekevät rahastuksen lisäksi myös veikkauksia. Tuotteiden hintoja ei sentään enää tarvitse opetella ulkoa.

1980-luvun puolivälissä Immosen toi Puumalasta Lappeenrantaan rakkaus: hän meni naimisiin Juvalta kotoisin olevan miehen kanssa. Nykyään perheen koti on Mälkiällä.

— Puumalan mökille hurautetaan kuitenkin aina kesälomiksi. Ja jouluiksi ja juhannuksiksi.

Immonen aikoo vielä eläkepäivillään palata synnyinseuduilleen. Hänen mielestään Puumalassa on kaikki: sisarukset, luonto ja kaunis kesä. Vapaailtoinaan Immonen hoitaa kotia sekä kuljettaa poikaansa jääkiekko- ja tyttäriään tanssiharjoituksiin. Hän on äiti kuudelle lapselle, joista vanhin on 24-vuotias ja nuorin vasta kuuden vanha.

— Ja lapsista yksi asuu jo taivaassa, Immonen kertoo.

Immonen kiittää Lauritsalan kauppiaita joustavista työajoista. Lapsia ei ole koskaan tarvinnut viedä hoitoon, sillä kotona on aina ollut joko isä tai äiti.

 

Kassamyyjän työssä kurjinta Immosen mielestä on kiire ja aikaiset aamuherätykset.

Parasta on ihmisten välinen vuorovaikutus. Immonen tykkää ilahduttaa lähimmäisiään keskellä arjen aherrusta: ennen joulua hän esimerkiksi askarteli kaikille työkavereilleen tulitikkuaskit.

Kollegojen lisäksi puhtia työpäivään antavat mukavat asiakkaat. Osa heistä on tuttuja ajoilta, kun Immonen vasta aloitti työnsä Lauritsalassa. Jotkut vakioasiakkaat hän tuntee nimeltä.

— Plussa-kortista pystyi ennen vanhaan tarkistamaan, onko asiakkaalla tänään nimipäivä. Nykyään nimeä ei voi luntata, kun kortit ovat etäluettavia! Immonen naurahtaa.

Kiitos palvelusta

Etelä-Saimaa esittelee juttusarjassa toimituksen itse löytämiä tai lukijoiden vinkkaamia asiakaspalvelijoita, joilla on poikkeuksellisen hyvin homma hanskassa ja palvelu pelaa.

Jenni Hirvinen