Vapaudenaukio pysyy Vapaudenaukiona

Lappeenranta. Lappeenrantalaiset ehdottivat uudeksi nimeksi Lehmuspuistoa, Anni Swanin aukiota, Willipihaa ja vaikka mitä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Asukaskysely tuotti runsaasti ehdotuksia Lappeenrannan Vapaudenaukion uudeksi nimeksi. Työryhmä ei siitä kuitenkaan ehdotusta tehnyt, joten Vapaudenaukion nimi on tulevaisuudessakin Vapaudenaukio.

Aukio on Lappeenrannan keskustassa pääkirjaston takana ja toimi pitkään parkkialueena. Nyt se on parkkihallin työmaana.

Lappeenrannan kaupungin tekninen toimi kysyi kaupunkilaisilta, mitä he haluavat Vapaudenaukion pysäköintipaikkojen tilalle. Nimikysely oli tämän ohessa.

 

Vastauksia ruoti Vapaudenaukion uutta ilmettä pohtiva työryhmä.

-?Vapaudenaukioon liittyy paljon historiaa ja hyviä muistoja. Saimme kyselyn vastauksena paljon kommentteja, että Vapaudenaukio on hieno nimi, miksi se pitäisi muuttaa, kaupungin puutarhuri Hannu Tolonen perustelee työryhmän ratkaisua.

Työryhmä palkitsi kuitenkin kolme nimiehdotusta, jotka ovat Meijän Piha, Anni Swanin aukio ja Kirjanmerkki.

Muita ehdotuksia olivat muun muassa ExLibris-puisto, Keidas, Lehmuspuisto, Wapari, Williaukio, Willimiehenpuisto ja, Willipiha.

 

Vapaudenaukio-nimi on peräisin 1920-luvulta. Se esiintyy arkkitehti Otto-Iivari Meurmannin laatimassa Kimpisen ja Taikinamäen kaupunginosien asemakaavassa vuodelta 1927. Vapaudenaukio sijoittui tuolloin nykyisen liikenneympyrän kohdalle.

Vapaudenaukio-nimen katsotaan syntyneen Suomen itsenäistymisestä ja sen jälkeen olleesta vapaussodaksi kutsutusta sisällissodasta.

Vapaudenaukiolta lähti kohti Kimpisen tulevaa urheilukeskusta Vapaudenkatu-niminen katu, joka on nykyisin Urheilukatu.

 

Vapaudenaukiota reunustava kortteli jäi pitkäksi ajaksi rakentamatta. Sitä varattiin uuden kaupungintalon sijaintipaikaksi. 1960-luvun alussa keskustan asemakaavakilpailun jatkokehittämisessä kaupungintalon paikka päätettiin kuitenkin muuttaa sen nykyiselle paikalle.

Vapaudenaukion reunaan valmistui kirjasto vuonna 1974. Sittemmin aukion länsireunalle nousi nuoriso- ja monitoimikeskus eli monari.

Aukion itäreunalle valmistui Technopoliksen toimitalo vuonna 2008. Nyt on alullaan Techopoliksen kakkosvaiheen teko kirjaston viereen.

Lappeenrantalaiset muistavat hyvin Vapaudenaukion iltakäytön nuorison ja autojen pörräyspaikkana. Nimeä paremmin vastaavaa käyttöä olivat sotilasparaatit, jotka läksivät Vapaudenaukiolta 1980-luvun lopulle asti.

Yhteen aikaan kaupunkilaiset kerääntyivät aukiolle myös uudenvuodenyönä katsomaan ilotulitusta.

Leena Sallinen