Ylämaan terveysasema sulkeutuu lopullisesti

Lappeenranta. Ylämaan sosiaali- ja terveyspalvelut muuttuvat liikkuviksi ensi vuoden alusta. Lääkäriin mennään Armilaan. Lappeenrannalle se sopii.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Ylämaalaiset ihmettelivät terveysasemansa oveen kiinnitetyn lapun tylyä viestiä: asema sulkeutuu 20.12. Mitä sen jälkeen?  Tiistaina selvisi, että aseman perinteinen joulusulku alkaa 20.12., minkä jälkeen terveysasema ei enää avaudukaan.

Ylämaan sosiaali- ja terveyspalvelut muuttuvat liikkuviksi ensi vuoden alusta. Jatkossa Mallu-auto on yhden päivän joka viikko Ylämaalla.

Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula pahoittelee, että terveysaseman oveen ilmestynyt lappu ehti virallisen tiedottamisen edelle, ja ylämaalaiset hämmentyivät.

 

Ylämaan terveysaseman tutut omahoitajat palvelevat jatkossa Sammonlahden ja Armilan terveysasemilla sekä Mallussa.

Lääkäripalvelut järjestetään Armilassa siinä tiimissä, johon omahoitaja kuuluu, samoin Sammonlahdessa. Neuvolapalvelut toteutetaan Sammonlahden ja Koulukadun neuvoloista käsin.

Lisäksi kouluterveyden käytössä olevan tilan yhteiskäyttöä selvitetään. Vanhusten kotihoidon ja oppilashuollon palvelut jatkuvat Ylämaalla kuten ennenkin. Muut Eksoten asiantuntijat liikkuvat Ylämaalle tarvittaessa kuten muillekin alueille.

 

Ylämaan palvelujen muuttamisesta liikkuviksi oli sovittu Eksoten ja Lappeenrannan kaupungin välisissä palvelusopimusneuvotteluissa. Kaupunki oli lausunnossaan Eksoten palveluverkosta todennut, että palvelut voi muuttaa liikkuviksi ja kiinteästä terveysasemasta voi luopua.

Taustalla on Eksoten kustannusten sopeuttaminen kuntien kantokykyyn. Sopeutus tuntuu avoterveydenhuollossa sekä erikoissairaanhoidossa laajasti. Eksote ottaa huomioon sopeuttamisessa eri alueiden väestömäärät, sairastavuuden ja sijainnin.

Mallun palvelut Ylämaalla

Mallu-auto on yhden päivän joka viikko Ylämaalla.

Lopullista reittisuunnitelmaa pysähdyspaikkoineen ei ole vielä lyöty lukkoon.

Mallussa on hoitajan vastaanotto, ja siellä voi otattaa laboratoriokokeet.

Myös suun terveydenhuollon palvelut hoidetaan Mallu-autossa.

Lisäksi psykiatrisen sairaanhoitajan ja sosiaalityön vastaanottomahdollisuuksia Mallussa selvitetään.

Lähde:Eksote

Anne Kotiharju