Categories
Artikkelit

Ylhäinen yksinäinen

Petteri Värtö

Kirjoittaja:
Etelä-Karjala on metsän maakunta myös elokuvissa. Etelä-Karjalassa kuvattu luontodokumentti Metsän tarina veti yleisöä tuplasti enemmän kuin toiseksi katsotuin elokuva vuonna 2013.

Luonnon ohella myös muilla kotimaisilla tarinoilla on vetovoimaa. Kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa on kuusi suomalaista, joiden jalkoihin globaalit blockbusterit örkkeineen jäivät.

Katsotuimpien elokuvien Top-10 on myös aikamoinen leffacocktail: dokumentteja, draamaa ja draamakomediaa, fantasiaromaanifilmatisointeja, musiikkielokuvaa sekä myös piirroselokuvaa.

 

Elokuvatarjonta on ollut varsin laajaa, vaikka saleja on vain kolme. Etelä-Karjalan elokuvateattereissa oli 200 ensi-iltaa vuonna 2013. Lukua kasvattavat Nuijamiehen baletti- ja oopperataltioinnit.

Laveasta tarjonnasta huolimatta katsojamäärä, 127 500, putosi noin kymmenen prosenttia vuodesta 2012. Pudotus huippuvuodesta oli yrittäjien mukaan odotettu, ja yleisömäärä on yhä hyvää normaalitasoa.

Metsän tarina oli ensimmäinen kotimainen luontoelokuva vuosikymmeniin. Sen merkitys oli suuri teattereille. Etelä-Karjalan leffayleisöstä joka yhdeksäs katsoi Mikko Pölläsen ja Hannu Siitosen taltioimia kuvia.

Petteri Värtö