Liian vähän aihetta iloon

Teatteri. Lappeenrannan kaupunginteatterin suurin pettymys katsojamäärissä oli Riemurahat. Teatteri Imatra on melko tyytyväinen vuoden 2013 tulokseensa.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Lappeenrannan kaupunginteatterissa kävi vuonna 2013 yhteensä 31 425 katsojaa, joista teatterin omissa tuotannoissa 28 876 ja vierailuesityksissä 2 549.

Lukema on noin 1 400 katsojaa parempi kuin vuonna 2012. Teatterin omissa tuotannoissa kävi yli 3 000 katsojaa enemmän kuin edellisvuonna.

Teatterinjohtaja Jari Juutisen mielestä katsojamääriä pitäisi silti saada nostettua jollain konstilla reilusti.

— Laahaa, laahaa edelleen. Siellä oli muutamia tosi isoja pettymyksiä, joista isoin oli farssi. Se veti täysin ymmälleen, kun komediaa juuri oli toivottu, Juutinen sanoo viitaten Riemurahoihin, jonka katsojamäärä, 3 140, jäi tuhansia alle tavoitteen.

Toinen suuri pettymys oli Linnoituksen kesäteatterin Suomen hevonen. Sen noin 8 500 katsojaa jäi 1 500 tavoitteesta. Myös keväällä esitetyn Humisevan harjun salit humisivat tyhjyyttään, katsojia kävi vain noin 1 800 ja salin täyttöaste jäi 28 prosenttiin.

 

Juutinen sanoo, että teatterilla oli liian vähän ilon aiheita suhteessa pettymyksiin.

— Sitä ei tapahtunut, että jos joku meni huonosti, toinen olisi paikannut sen.

Joitain positiivisia pilkahduksia nähtiin varsinkin syyspuolella. Syksyn ensi-illoista Jäniksen vuosi piti jotakuinkin pintansa 2 700 katsojalla, ja Wolkoffin talossa -näytelmä veti vajaat 4 300 katsojaa.

Sad Songs from the Heart of Europen näki yhteensä noin pari tuhatta katsojaa teatterissa ja vierailuilla. Vieraat-perhesaaga taas kiinnosti vain vajaata viittäsataa.

Syksyltä 2012 jatkanut Myrskyluodon Maija olisi Juutisen mukaan voinut vetää paremminkin (keväällä 5 240 katsojaa), vaikka sille ei ladattukaan enää keväälle suuria odotuksia.

Kevät on Juutisen mukaan aina teatterille hankala.

— Tästä keväästä odotetaan parempaa, meillä on aikamoinen kattaus isolla puolella.

 

Vierailuista Niko Kivelä All Stars ja Lappeenrannan balettigaala vetivät salit täyteen.

Myös Sikahauska Stand up -esitys oli suosittu, mutta Stella Polariksen improvisaatio ja Joensuun kaupunginteatterin Luolamies eivät juuri kiinnostaneet.

 

Teatteri Imatran esityksissä kävi vuonna 2013 yhteensä 18 014 katsojaa. Vaikka tulosta ei voi sanoa hyväksi, teatterinjohtaja Timo Rissanen uskaltaa olla suhteellisen tyytyväinen.

— Kun ohjelmistossa on kuusi näytelmää, joista kolme ylittää ja kolme alittaa tavoitteen, se on mielestäni ihan hyvä tulos, Rissanen sanoo.

Tavoitteen ylittivät keväällä esitetty, jo edellissyksynä katsomot täyteen vetänyt Ollaan ihmisiksi — rock-kupletti Juice Leskisestä (noin 2 500 katsojaa) sekä syksyn ensi-illoista Liisa Ihmemaassa ja Viivi ja Wagner. Liisa keräsi teatteri- ja kiertue-esityksinä 2 370 katsojaa, Viivi ja Wagner 3 500 katsojaa.

 

Suurin pettymys Imatralla oli kesäteatteri. Sormet liisterissä -farssiin odotettiin 10 000 katsojaa, mutta se jäi reilut 3 000 tavoitteesta. Myös keväällä esitetty Yötarinoita jäi puoleen tavoitteesta.

Myöskään juhlanäytelmä Ohukainen ja Paksukainen ei yltänyt toivottuun, uupumaan jäi noin tuhat katsojaa. Sen Rissanen pistää alkusyksyn hiljaisuuden piikkiin.

— Ensi syksynä vedämme linjan, että alkusyksystä on selkeästi vähemmän näytöksiä.

Maaria Drake