Orkesteri uuden edessä

Musiikki. Konserttimestari lähtee ja yksityinen kilpailija tulee. Kaupunginorkesterin tiivis kevät on ”ihan kiva”.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Lappeenrannan kaupunginorkesterin (LKO) täytyy haistella uusia tuulia keväällä. Konserttimestari Tero Latvala jättää orkesterin lopullisesti kymmenen vuoden jälkeen, säästövelvoite siirtää myöhemmäksi kolme konserttia ja ohjelmistoon tulee halvempien lippujen iltapäiväkeikkoja. Lisäksi orkesterin solistinakin usein esiintynyt taipalsaarelaissellisti Sergei Slovachevskii lanseerasi lisää klassisen musiikin tarjontaa kaupunkiin.

— Konserttimestarin haku on edessä keväällä, mikä vaikuttaa taloon. Soittajien kysyntä on kovaa, ja pitkäaikaisia sijaisia on vaikea saada. Syksystä alkaen näyttäisi hyvältä, intendentti Milko Vesalainen kertoo.

 

Klassinen musiikki myös puhuttaa kaupungissa. Moni lakkauttaisi kaupunginorkesterin, samalla kamarimusiikkitarjonta myös kasvaa Lappeenrannassa. Mitä intendentti ajattelee yksityisestä kilpailijasta?

— Se on hieno homma, että tekee sitä. Terve kilpailu ei ole keltään pois. Slovachevskii tietää vaimonsa (LKO:n viulisti Renata Bakhrakh) kautta ohjelmistomme, joten en usko, että tulee ongelmia, Vesalainen arvelee.

LKO:n oma vastaus tarjonnan lisääntymiseen on muutama iltapäiväkonsertti, joissa sisäänpääsy maksaa vain kymmenen euroa. Muutoin konserttien lippujen hinnat nousevat, koska kaupunki edellyttää lisää tuloja.

— Toiveita edullisten lipunhintojen konserteista on tullut sekä eläkeläisiltä että poliitikoilta. Lisäksi on toivottu erilaisia esiintymisaikoja. Katsotaan nyt, mitä edulliset iltapäiväkonsertit tuovat, Vesalainen toppuuttelee intoa.

 

Intendenttiä harmittaa kolmen konsertin siirtyminen taloudellisista syistä, muttei usko sen kuuluvan sisällössä. Vesalaisen mukaan ”ihan kiva kevät on tulossa”, ja siirtyneistä konserteista huolimatta myös tiivistahtinen.

— Säännöllinen tarjonta on tärkeää, ja tavoitteena on saada ihmisiä liikkeelle. Ohjelmisto on rakennettu mahdollisimman houkuttelevaksi, jotta se erottuu muiden orkesterien profiileista ja tuo kuuluville toivottuja teoksia.

 

Yksi toive on ollut operettimusiikki, jota orkesteri tarjoilee Laulava Lappeenranta -tapahtuman toisessa konsertissa unkarilaisvieraiden kanssa tammikuussa. Vierailijat nousevat musiikin rinnalle myöhemmin keväällä.

— Viulisti Petteri Iivonen valikoi, missä konsertoi ja tulee mielellään tänne (6.2.). Kiinnostava vieras on myös Mariinskin konserttimestari Peter Gribanov (13.2.). Linkki Pietariin on avoin, ja sieltä saa kovia tekijöitä.

Toivotun operettimusiikin ohella kevätkaudella on tarjolla myös harvemmin kuultuja teoksia, joista Vesalainen toteaa hienoksi erityisesti Michael Haydnin Requiemin, joka on ohjelmistossa tietenkin Pääsiäiskonsertissa.

 

Laulava Lappeenranta: Winterreise—Lied-ilta Lappeenranta-salissa 4.1. kello 18. LKO:n solistina baritoni Aarne Pelkonen, jota säestää pianolla Ilmo Ranta.

Petteri Värtö