Paimensaari sai megaverkon

Savitaipale. Etelä-Karjalan ensimmäinen valokuitukaapeli on käyttövalmis. Osuuskuntia rohkaistaan kaapelihankkeisiin.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Tuhannen megan tieto kulkee Savitaipaleen Paimensaaren valokuitukaapelissa. Etelä-Karjalan ensimmäinen asukasvetoisesti toteutettu valokuitukaapeli näyttää esimerkkiä muillekin.

-Valmista verkkoa liitetään parhaillaan Soneran valokaapeliverkkoon, hankkeen puuhamiehenä toiminut Paimensaaren asukasyhdistyksen puheenjohtaja Kari Kotirinta toteaa.

Kaapelista hyötyvät alueen vakituiset asukkaat, kesäasukkaat sekä yritykset. Verkkoon on liittynyt myös Savitaipaleen kunnan sekä muun julkisen sektorin toimijoita.

Valokuitukaapeliverkosta kiinnostuneet kylät ja taajamat saavat nyt apua myös Tietomaakunta eKarjalasta. Etelä-Karjalassa käynnistyneen hankkeen avulla pyritään saamaan käyntiin lisää osuuskuntatyyppisiä kylä- tai kuntahankkeita.

 

Kaapelinrakentajat voivat saada rahoitusta muun muassa EU:n uudesta maaseutuohjelmasta, kun ohjelman rahoitus käynnistyy kuluvan noin vuoden kuluttua. Valokuituyhteyksien arvioidaan muuttuvan välttämättömiksi, kun maaseudun palvelut siirtyvät yhä enemmän internetiin sekä kunta- ja maakuntakeskuksiin.

Valokuitukaapelia suunniteltaessa työ kannattaa aloittaa kysyntäkartoituksesta. Vasta sen jälkeen voidaan verkolle tehdä tarkka kustannuslaskenta.

-Osuuskunnat verkonrakentajina 1 -hanke järjestää myös valokuituiltoja, joihin kutsutaan asiantuntijoita jakamaan omia kokemuksiaan verkkojen rakentamisesta, palvelujohtaja Heli Pajuvirta lupaa.

Paimensaaren valokaapelihanke

Rakennuttajana Paimensaaren asukasyhdistys.

Valokaapelia yhteensä 12 kilometriä.

Liittyjiä nyt 63, tilaa 96 liittyjälle.

Kokonaishinta noin180?000 euroa. Liittymän hinta 1 290 euroa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tukiosuus noin 115 000 euroa.

Rakentaminen toteutettiin loka-joulukuussa 2013.

Anne Kokkonen