Kesätöitä tarjotaan ilman kampanjoita

Kesätyö.  Lappeenrannan ja Imatran kaupungit eivät järjestä erityisiä nuorten kesätyökampanjoita tänä vuonna.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Lappeenrannan kaupunki ei tänä keväänä jatka viime vuonna heikosti mennyttä hanketta 17-vuotiaiden nuorten kesätyöllistämiseksi.

— Ainakaan samalla formaatilla hanketta ei kannata toteuttaa. Kiinnostus itse hanketta kohtaan oli suurempaa kuin nuorten työllistämistä kohtaan, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi.

Hänen mukaansa kaupunki, lähinnä tekninen toimi, työllistää tänä vuonna entiseen tapaan muutaman kymmenen nuorta muun muassa puutarhatöissä ilman erityisiä hankkeita.

 

Kaupunki päätti viime vuonna yrittää työllistää kaikki vuonna 1996 syntyneet nuoret 2—4 viikoksi. Työllistämishanketta varten kaupunki palkkasi muutamaksi kuukaudeksi projektityöntekijän.

Sosialidemokraattien valtuustoaloitteesta lähtenyt hanke käynnistyi, koska vastaava työ oli 2012 tuottanut Imatralla hyviä tuloksia: kaikki 1995 syntyneet nuoret saivat kesätöitä.

Työhakemuksia tuli 470 nuorelta, josta lopulta vain viidesosa, 82, työllistyi. Työpaikoista 30 oli Lappeenrannan kaupungilla.

Kesätöiden löytämiseksi työnantajiin vedottiin lehti-ilmoituksilla ja kaupungin kotisivuilla, ja 260 alueen työnantajaan oltiin yhteydessä suoraan. Kaupungin ja sen yhtiöiden lisäksi kuitenkin vain reilut kymmenen työnantajaa tarjosi töitä nuorille.

 

Huono taloustilanne oli yleisin este nuorten työllistämiselle. Monet yritykset olisivat lähteneet mukaan kampanjaan, jos olisivat saaneet työllistämisestä rahaa. Työllistämishalukkuuskaan ei aina auttanut.

— Nuorille olisi ollut tarjolla esimerkiksi siivoustyötä autoliikkeissä, mutta 17-vuotiaat eivät voi siirtää autoja, Savilampi kertoo.

Myös kioskit ja ravintolat, joissa myydään tupakkaa tai alkoholia, eivät sopineet alaikäisen työpaikoiksi.

Monet työnantajat palkkasivat nuoria töihin hankkeen ohi, koska halusivat olla suoraan yhteydessä työllistettäviin ilman välikäsiä.

 

Imatralla kaupungin kehitysyhtiön Kehyn projektin kautta kesätyö löytyi viime kesänä 29 nuorelle, mikä oli puolet vähemmän kuin 2012. Tänä vuonna erillistä hanketta tuskin tulee, arvioi Kehyn toimitusjohtaja Aki Keskinen.

— Nuorisotakuun vuoksi suurin osa resursseista käytetään täysi-ikäisten työllistämiseen.

Mahdollisesti kaupunki ja yrittäjät tekevät yhdessä haastekampanjan, jolla houkutellaan yrityksiä työllistämään ja nuoria hakemaan kesätöitä.

 

Nuoria kesätyöllistetään ja ollaan työllistämättä

Etelä-Karjalan Osuuskauppa palkkaa 15—18-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia kesätöihin. Hakuaika päättyy 28.2.

Imatran kaupunki ja yrittäjät saattavat järjestää kesätyöhaastekampanjan. Kehy työllistänee muutaman nuoren.

Imatralla Ovako päättää mahdollisesta nuorten työllistämisestä myöhemmin vasta päättyneiden yt-neuvottelujen vuoksi.

Lappeenrannan kaupungin tekninen toimi palkkaa muutaman kymmentä nuorta töihin. Haku päättyy helmi—maaliskuussa.

UPM:n Kaukaan-tehtaalle palkkaa kesäksi vain alan opiskelijoita.

Outotec Lappeenrannassa palkkaa vain täysi-ikäisiä kesätyöntekijöitä.

 

Outi Salovaara