Metallia herrasmiesten charmilla

Bändi. Kuudennen albuminsa julkaissut, täysi-ikäinen Stam1na on entistäkin sähäkämpi.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Stam1na on ehtinyt miehen ikään. 18-vuotiaalta lemiläisyhtyeeltä ilmestyi tänään bändin kuudes albumi, SLK.

Stam1nan solisti Antti ”Hyrde” Hyyrynen pohdiskelee SLK:ta, täysi-ikäisyyttä ja elämää.

 

Hyrde, onko Stam1na vihdoin kasvanut aikuiseksi?

— Kyllähän tässä joitain kypsymisen piirteitä, noin positiivisessa mielessä, on ollut havaittavissa. Mielestäni yhtye toimii kaikilla osa-alueilla sähäkämmin ja voimallisemmin kuin ikinä. Ehkä se on sitä iän tuomaa varmuutta, herrasmiesmäistä charmia, if you will.

— Edelleenkään emme tee kompromisseja ja haastamme itsemme musiikillisesti uusiin juttuihin.

 

Kerro SLK-albumista ja sen synnystä.

— Kaikki on tiettyyn pisteeseen saakka tietoista työstämistä, valintoja, sijoittamista vaikkapa tuottajavalintaan. Mutta suureksi onneksi kyseessä on kuitenkin rock ’n’ roll, jossa on tilaa myös intuitiolle ja tilanteille. Fiilishän on tärkein. Sen takia jätämme paljon prosessista niin sanotusti kalkkiviivoille, joiden kaapimisessa tulee yleensä studiossa oivallettua aivan uusia lähestymistapoja toteuttamiselle.

— Varsinkin laulupuolen ratkaisuissa mie olen kovasti koettanut olla viimeiseen saakka auki, eli olen jättänyt tehtäviä odottamaan, kunnes on viimeinen hetki laulaa joku laini kovalevylle. Muu bändihän ei tällaista tietenkään arvosta, heh. Arvaamattomuus pitää varpaisillaan!

 

Fanit ovat jälleen odottaneet uutta levyänne kuin kuuta nousevaa. Miltä se tuntuu?

— Hatun nostamisen arvoiselta asialta, tietysti! Vuodet tekevät nöyremmäksi, tänäänkin on edessä fanien tapaamista ja kättelyä, mikä vetäisee isonkin miehen aina nöyräksi. Mehän teemme vain parhaamme, kaikki kiitos on bonusta.

 

Keikoillanne keskitytään varmaankin nyt uuteen matskuun. Minkälaista vastaanotto keikoilla on, kun soitetaan uusia biisejä?

— Yhtye kyllä melkoisen nopeasti haistaa, milloin uusi kappale ei pureudukaan livetilanteessa kuulijakuntaan. Jotkut toimivat vain levyllä, ei lavalla esitettyinä. Syitä on monia, usein ne liittyvät biisien tekniseen toistamiseen, mutta ripaus siellä on myös arvaamatonta kollektiivista alitajuntaa. Joku juttu laulattaa ja tanssituttaa ihmisiä, toisin kuin olisi alun perin ajatellutkaan.

 

SLK-levyllä vierailevat kitaristi Esa Pulliainen ja Turmion kätilöistä tuttu Tuomas Rytkönen. Miten he tupsahtivat mukaan?

— Esa Pulliaista pyydettiin suoraan vain, rohkeasti. Mies suostui ja väittipä ihan oikeasti olevansa otettu featurointitarjouksesta. Mikäpä sen hämmentävämpää!

— Tuomas Rytkönen on tuttu mies jo vuosien takaa, olemme kolunneet samoja lauteita keikkareissuissa, ja tällainen yhteistyö on vain ystävyyden ylistystä. Ammattimiehiä!

 

Lähdette pian kiertueelle, millä fiiliksillä?

— Jännittää tietysti, kuten aina, sillä vaikka miten harjoittelisi esiintymistä etukäteen, on luvassa paljon yllätyksiä. Mutta jos ja kun vanhat merkit pitävät paikkaansa, on homma oleva yhtä juhlaa.

 

Tulette myös Lappeenrantaan; onko kotiseudulla keikkailu sykähdyttävämpää kuin muualla?

— Jos ei muuta, niin paljon jännittävämpää. Puolet yleisöstä voi olla serkkuja ja niiden veljiä, äitejä ja lemmikkejä. Enemmän sitä ihminen jännittää vaikkapa puheen pitämistä koululuokan edessä kuin ventovieraan ihmismassan.

Mitä muuta sinulla on meneillään Stam1nan lisäksi?

— Näinä päivinä onneksi ei tarvitse keikkakauden aikana tehdä juurikaan muuta työtä. On miulla henkilökohtaisesti Medialouhoksen töitä tietysti vireillä, av-alan töitä, mutta muuten koetan mahdollisesti keskittyä muun muassa uuteen boulderointiharrastukseen. Sitä voi tehdä näet nykyään myös Lappeenrannassa.

 

Milloin ehdit huokaista?

— Seuraavat kunnon lomat ovat mahdollisesti kesän jälkeen. Odotellessa pitää lepäillä kotona, pyykkiä pesten ja ehkäpä hiihtäen. Aion ostaa mahdollisimman raskaat ja vanhat menopelit.

 

Millaisena näet edustamanne genren musiikkitarjonnan ja -laadun tällä  hetkellä Suomessa?

— Laatu on pinnan alla kuplii -osastoa. Mutta luotto nuorisoon on kova!

— Enemmän treenikämppiä Lappeenrantaan, päättäjät! Älkääkä vain viekö nuorelta polvelta musiikinharrastamismahdollisuuksia. Kulttuuria ei voi tuoda, se kehittyy tukemalla itsekseen!

 

Stam1nan uusi levy SLK on kaupoissa tänään. Levy on kuultavissa myös Spotifyssä.

Maaria Drake