Categories
Artikkelit

Kolmas talouskilpailun voitto Lappeenrantaan

YLIOPISTO.  Lappeenrannan teknillisen yliopiston joukkue menestyi sijoitusanalyysin laatimisessa. Joukkueeseen kuuluva Aleksi Lehtonen vinkkasi, mitä kannattaa katsoa ennen kuin sijoittaa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola

Lappeenrannan teknillisen yliopiston joukkue on voittanut yliopisto-opiskelijoiden sijoitusanalyysikilpailun Suomen mestaruuden. Lappeenrannan yliopisto voitti myös viime vuonna sekä vuonna 2010.

Kansainvälisen kilpailun Suomen-finaali käytiin keskiviikkona Helsingissä. Siihen osallistui viisi yliopistoa. Tehtävänä oli laatia sijoitusanalyysi paikallisesta pörssinoteeratusta yhtiöstä ja esittää tulokset sekä kirjallisesti että suullisesti.

Tuomariston jokainen jäsen arvioi Lappeenrannan parhaaksi. Voittajajoukkue uskoo, että voitto tuli kilpailua edeltävän kovan työn ja monipuolisen tiimin ansiosta.

Seuraavan kerran joukkue kisaa huhtikuun alussa Italian Milanossa kansainvälisen kilpailun seuraavassa vaiheessa. Tavoitteena on maailmanlaajuinen finaali Thaimaan Bangkokissa.

 

Voittajan viisi vinkkiä

Talousnäkymien epävarmuus ei ole yksinomaan huono asia sijoittamisen kannalta.

— Aina kannattaa säästää ja sijoittaa. Ikinä ei ole huono aika, sanoo yliopistojoukkueen voitokkaisiin sijoitusanalyysin tekijöihin kuuluva Aleksi Lehtonen.

Sijoitusten jakaminen myös heikoille tai epävarmoille ajoille on osa sijoittamisessa paljon korostettua hajauttamista.

— Jos sijoittaa pieniä summia esimerkiksi rahastosijoitusyhtiön kautta, varmistaa, ettei aina osta kalliilla ja myy halvalla.

Jos olet sijoitusaikeissa ja etsit sopivaa kohdetta, kiinnitä huomiota näihin Aleksi Lehtosen listaamiin asioihin.

 

1. Toimiva johto

Mitkä ovat yrityksen toimivan johdon näkemykset? Miten he näkevät yrityksen tulevaisuuden?

 

2. Kulurakenne

Onko yritys velkainen vai velaton? Jos näköpiirissä on orastavaa kasvua, onko yrityksellä siihen rahkeita?

 

3. Kilpailuetu

Onko yrityksellä sellaista osaamista tai tuotteita, joita muilla ei ole? Onko mahdollisuus etulyöntiasemaan markkinoilla?

 

4. Kestävä kehitys

Onko yrityksellä mahdollisuus hyötyä nousevasta kestävän kehityksen trendistä pitkällä aikavälillä? Ovatko myös hallinto ja palkkiojärjestelmät kestäviä?

 

5. Hajautus

On aina tärkeää hajauttaa sijoitukset sekä maantieteellisesti että toimialoittain. Se pienentää sijoittamisen riskiä.

Etti Kantola