Koululaisen etu ratkaisee tärkeysjärjestyksen

Peruskoulu. Savitaipaleen ja Lemin uusi sivistystoimenjohtaja suuntaisi resurssit lasten hyväksi. Kouluverkko on kummassakin kunnassa kohdallaan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Savitaipaleen ja Lemin yhteisen sivistystoimenjohtajan näkemys asioiden tärkeysjärjestyksestä on kristallinkirkas. Lapsen etua ei mikään saa ohittaa.

-En ole juupas-eipäs?-ihminen, enkä halua juuttua periaatteelliseen väittelyyn. Päätösten tulee olla ennen kaikkea tarkoituksenmukaisia, Pirjo Piiroinen tähdentää.

Palvelun olemassaolo ei vielä takaa toimivuutta. Koulutuksen puolellakin moni kohta vuotaa.

Edellisessä työpaikassaan Kouvolan kaupungin erityisen tuen päällikkönä Piiroinen kauhistui sitä palvelujen määrää, joka häviää maantielle. Suuri osa erityisosaajien työajasta näet kului sukkulointiin eri toimipisteiden välillä sen sijaan, että tukea olisi tarjottu tehokkaasti sitä tarvitseville.

-Paljon tulevaisuuden resursseja hukataan, kun lasten tarpeisiin ei puututa ajoissa.

 

Piiroinen sukkuloi nyt itsekin kahden kuntakeskuksen väliä, koska Savitaipale myy sivistystoimenjohtajan palveluita Lemille. Yhteinen hallintovirka on pienten kuntien kannalta järkevä ratkaisu ja tarkoituksenmukaisuus leimaa alueen kouluratkaisuja muutenkin.

-Kouluverkko on täällä kohdallaan. Koulut ovat sopivan kokoisia pedagogisesti ja hallinnollisesti, eikä kouluverkon järjestelyihin ole tarvetta.

Naapuruksilla on silti omat erityispiirteensä. Lemillä muuttovoitto on täyttänyt koululuokat, Savitaipaleelle oppilaita mahtuisi enemmänkin. Kahden työviikon jälkeen Piiroisella ei vielä ole tarjota lääkettä kumpaankaan ongelmaan.

-Ensin täytyy saada kenttä haltuun ja on opittava tuntemaan ihmiset ja verkostot. Sen jälkeen vasta tietää, mihin kannattaa panostaa.

Tulevissa kuntarakenneneuvotteluissa sivistystoimenjohtajalta odotetaan lausuntoja opetuksen järjestämisestä. Savitaipalelaisia huolettaa erityisesti pienen mutta laadukkaan lukion tulevaisuus.

-Europaeuksen koulukeskus on ollut iloinen yllätys. Yhtenäiskoulu, jossa virat ovat peruskoulun ja lukion yhteisiä, on hyvä oivallus lukion säilymistäkin ajatellen.

 

Luokanopettajana, erityisopettajana ja rehtorina pitkään toiminut Piiroinen johti viime vuodet uuden Kouvolan erityisopetusta, maahanmuuttajakoulutusta sekä muun muassa apuväline- ja materiaalihankintaa. Kovan työrupeaman jälkeen mieli alkoi palaa toisenlaisiin tehtäviin.

Savitaipaleella avautunut virka vastasi Piiroisen toiveita. Erityishoukuttimena toimi Suomenniemen Suomijärvellä sijaitseva kesämökki.

-Osaan arvostaa paikkoja, jotka eivät ole täyteen ahdettuja.

 

Pirjo Piiroinen

Syntynyt vuonna 1959 Kaavilla.

Kasvatustieteiden maisteri.

Savitaipaleen ja Lemin sivistystoimenjohtaja.

Omakotitalo Kouvolan Inkeroisissa, vuokrayksiö Savitaipaleella.

Perheessä mies ja aikuinen tytär.

Harrastaa liikuntaa, vaeltamista, marjastusta ja sienestystä.

Anne Kokkonen