Kulttuuritoimi säästää nyt tuleville vuosille

Lappeenranta | Museoissa on mittavia näyttelyitä. Ylijäämä kattaa puolet säästövelvoitteesta.

Kirjoittaja:
 

Kulttuuritoimen budjettikuri pitää Lappeenrannassa. Toimialan jokaisella osa-alueella jäi plussaa viivan alle vuoden 2013 tilinpäätöksessä. Yleisessä kulttuuritoimessa säästyneen rahan määrä jopa hämmentää.

— En osaa sanoa, mistä rahan jääminen pottiin on peräisin. Sitä jäi vähintään tuplasti enemmän kuin tavallisesti. Ehkä jarru meni päälle, kun säästöistä puhuttiin, vs. kulttuurisihteeri Helena Hokkanen arvelee.

Ylijäämäinen viime vuosi helpottaa tulevaa. Säästynyt raha jää kaupungin muuttuneen käytännön mukaisesti toimialan omaan käyttöön, jos rahan käytölle on suunnitelma. Rutkasti säästäneellä museotoimella on.

 

Museotoimella on tulossa kaksi isoa näyttelyä vuosina 2015—16. Karjalankannaksen kulttuurihistoria on esillä museossa ja taidemuseossa vuonna 2015 ja Pavlovskin taidemuseosta tulee näyttely vuonna 2016.

— Kannas-näyttely sisältää paljon tutkimusta ja matkustusta sekä ulkopuolisia kirjoittajia ja suunnittelijoita. Olemme tottuneet säästämään, kun investointirahoja ei taida tulla, museotoimenjohtaja Päivi Partanen sanoo.

Kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötryn mukaan myös Lappeenrannan maakuntakirjastolla on selvä sapluuna ylijäämän käyttämiselle: säästynyt raha menee kirjaston tuleviin hankintoihin.

 

Orkesterin ja teatterin talous palasi vuoden 2012 pienten miinusten jälkeen plussan puolelle viime vuonna. Kulttuuritoimi pyysi loppuvuodesta valtuustolta ylityslupaa talousarviolle, mutta lupaa ei nyt tarvitse lunastaa.

Teatterinjohtaja Jari Juutinen pitää ohjelmistolla tehtyä tulosta erinomaisena. Vertailukohtana on Tampereen teatteri, jossa isolla rahalla tehty viihde lisäsi yleisöä, mutta viivan alle jäi henkilöstön kuukauden lomautus.

Kulttuuritoimen kuluvan vuoden budjetti on runsaat 11,6 miljoonaa euroa, noin 400 000 euroa vähemmän kuin viime vuonna. Vuoden 2013 ylijäämä kattaa säästövelvoitteen aiheuttamasta vähennyksestä jo yli puolet.

Petteri Värtö