Categories
Artikkelit

Sisäilmatutkimus: keskussairaala surkeassa kunnossa

Keskussairaala. Eksote tekee lähivuosina 60 miljoonan euron suurinvestoinnit. Päivystyskeskus ja uudet vuodeosastot rakennetaan samaan syssyyn.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Eksoten suurinvestointi, maakunnallinen päivystyskeskus kasvaa korkeutta samaan yhteyteen rakennettavien vuodeosastojen takia. Keskussairaalan kunto paljastui vuoden lopulla tehdyssä sisäilmatutkimuksessa yllättävän huonoksi.

Keskussairaalan peruskorjausta on pakko aikaistaa. Nyt edessä on kaikkiaan 60 miljoonan euron investoinnit.

Eksoten hallitus sai keskiviikkona tilannekatsauksen muuttuneesta päivystyskeskuksen suunnitelmasta. Edelleen tavoitteena on, että alun perin 40 miljoonan euron yhteispäivystystä ryhdytään rakentamaan ensi vuonna ja että se valmistuu keväällä 2016.

 

Akuuttisairaalan johtajaylilääkäri Jukka Toivonen selvittää, että vuodeosastojen huonon kunnon takia päivystyskeskuksen yhteyteen pitää rakentaa myös uusia vuodeosastoja korvaamaan pois käytöstä jääviä.

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan Eksote toteuttaa uusinvestoinnin ja peruskorjaukset kantokykylaskelmissa sovituilla rahoilla. Kunnilta ei pyydetä lisärahaa. Vuoteen 2018 asti investointirahaa on käytettävissä 60 miljoonaa euroa.

-Eli nämä toteutetaan sillä rahalla, mikä kuntien kanssa on sovittu. Eksoten valtuusto saa keväällä hyväksyttäväkseen investoinnin laajuuden, euromäärän ja suuntaa-antavat toiminnalliset suunnitelmat.

Sisäilmatutkimus toi huonoja uutisia, mutta se ei tarkoita äkkilähtöä tiloista.

-Tilojen huonokuntoisuus on niin iso riski, että korjauksia on kiirehdittävä. Käyttökiellon uhkaa ei kuitenkaan tullut esiin, vakuuttaa Jukka Toivonen.

Tekninen johtaja Juhani Ahokas selvittää, että vuonna 1955 valmistuneet a-, b- ja c-siivet ovat ison peruskorjauksen tarpeessa. A-osan ilmanvaihtoa on jo saatu parannettua. Nyt huonoimmassa jamassa olevaa osastoa c4, lasten poliklinikkaa, on tarkoitus kunnostaa tänä vuonna.

A-osan korkea tornia ei kannata peruskorjata vuodeosastokäyttöön. Tilojen mitoitus on Ahokkaan mukaan nykytarpeisiin epäkäytännöllinen.

Pentti Itkonen arvelee, että torniin saattaa tulla poliklinikkatiloja sekä toimistotiloja. Esimerkiksi hallinto saattaa muuttaa vuokratiloista torniin.

 

Päivystyskeskus tulee todennäköisimmin pysäköintitalon jatkeeksi lähelle leikkaussaleja ja muita tukipalveluja.

Päivystyskeskukseen ei rakenneta niin paljon vastaanottotiloja kuin aiemmin suunniteltiin.

-Terveysasemien vastaanottotoimintaa ei keskitetä päivystyskeskukseen suunniteltua määrää, sanoo Jukka Toivonen.

Rakennuksen arkkitehtisuunnittelu tehtäisiin tänä keväänä. Urakoitsija kilpailutettaisiin syksyllä, niin että ensi vuonna pääsisi rakentamaan.

Anne Kotiharju