Lauritsalaan tuli laaja savuton alue

Lappeenranta. Lauritsalan koulukeskus, puisto, kirjasto, Lauritsala-talo ja terveysasema on julistettu savuttomaksi alueeksi.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Lauritsalan Hallituskadun tienoo on julistettu savuttomaksi alueeksi. Tupakointikielto koskee koulukeskuksen aluetta, viereistä puistoa, kirjastoa, terveysasemaa ja Lauritsala-taloa.

Lauritsalan lukion vs. rehtori Olli Mielonen käynnisti Savuton Hallituskatu -tempauksen keskiviikkona aamupäivällä Lauritsalan koulukeskuksen sisäpihalla. Kaupunginhallitus oli jo päättänyt savuttoman alueen perustamisesta.

 

Avaustilaisuuteen osallistui 900 henkeä: koululaisia, päiväkotilapsia, opettajia ja asukkaita. Tilaisuuden päätteeksi osanottajat muodostivat yhtenäisen ihmisketjun savuttoman alueen ympäri ja kiersivät tämän alueen.

Koulussa järjestettiin tavallista pidempi välitunti, ja savuttomuutta esiteltiin toimintapisteissä. Aiheesta puhuttiin myös tunneilla.

 

Savuton alue koostuu kaupungin omistuksessa olevista tonteista. Alullepanijana on Lappeenrannan lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä.

Mielosen mukaan Lauritsalan yhdistykset ovat suunnitelleet savuttomuuskilpailun. Peruskoululaisia ja lukiolaisia kannustetaan osallistumaan kilpailuun.

Nuorisotoimi ja ehkäisevä päihdetyö tarjoavat mahdollisuutta osallistua ohjattuun tupakoinnin lopettamiseen tähtäävään ryhmään.

Ammattiopisto Sammon kanssa on järjestetty liikennemerkkikilpailu alueen merkitsemiseksi. Tulokset julkaistaan helmikuun aikana.

Lauritsalan savuton alue on Lappeenrannassa laatuaan toinen.

 

Pohjolankatu julistettiin savuttomaksi vyöhykkeeksi keväällä 2012, ammattiopiston, uimahallin ja urheilutalon maisemissa.

Sitä ennen satojen oppilaiden yhtäaikainen tupakointi koettiin ongelmaksi. Lisäksi kadulla oli runsaasti tupakan tumppeja, muuta roskaa ja suun eritteitä. Syksyllä 2012 alue merkittiin kyltein.

Tupakoitsijoille varattiin paikka ammattiopiston ja lasten liikennepuiston välistä. Samalla oppilaille järjestettiin uusia virikkeitä taukojen ajaksi. Jotkut tupakoitsijat olisivat jatkaneet sauhuttelua mieluummin Pohjolankadulla kuin uudessa tupakkapaikassa.

 

Lauritsalan yhdistykset ovat suunnitelleet savuttomuuskilpailun.

Ilpo Leskinen