Ulkoistettu silmäpoli olisi maan ensimmäinen

Lääkäripula. Eksoten hallitus hyväksyi koko silmäpoliklinikan toiminnan kilpailuttamisen. Yksityinen saisi Eksotelta tilat sekä laitteet ja voisi myydä palveluja myös muille.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan keskussairaalaan tulee ilmeisesti maan ensimmäinen kokonaan ulkoistettu silmäpoliklinikka. Ei kuitenkaan viimeinen. Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula arvelee, että silmälääkäripula ajaa muitakin sairaanhoitopiirejä vastaavaan ulkoistukseen.

Eksoten hallitus hyväksyi keskiviikkona silmäpoliklinikan kokonaisulkoistamisen valmistelun. Karhula uumoilee, ettei uusi toimija ehdi remmiin vielä nykyisten sopimusten päättyessä keväällä. Ulkoistettu silmäpoli avautunee syksyllä.

-Uskon, että saamme silloin lisää silmälääkäreitä ja jonot lyhyemmiksi, sanoo Karhula.

Alustavien tiedustelujen perusteella näyttäisi siltä, että halukkaita palvelun tarjoajia löytyy.

Ulkoistamisessa on vielä selvitettäviä asioita muun muassa se, pitääkö Eksoten joka tapauksessa kilpailuttaa silmäpalvelujensa hankinta.

 

Valittu palvelun tarjoaja voisi hoitaa myös muiden sairaanhoitopiirien ja yksityissektorin potilaita, jos Eksoten omille potilaille määritelty tavoiteaika ja -taso alittuu.

Eksote ei näistä ulkopuolisille myynneistä voisi saada samaan tapaan voittoa kuin kaadetussa yksityissairaalamallissa.

Eksote saisi nyt ulkopuolisten potilaiden hoidosta vuokra- ja vastaavaa tuottoa.

Nykyinen silmäpolin henkilöstö voisi siirtyä palveluntoimittajan palvelukseen ja saada vapaata Eksotelta tai Eksote voisi vuokrata työvoimaa palvelun tarjoajan käyttöön.

Karhula korostaa, että ulkoistaminen on vain keino selvitä nykyisestä tilanteesta. Omiin virkalääkäreihin voisi palata, jos tilanne muuttuu.

 

Värikkäiden vaiheiden jälkeen kaatunut yksityissairaalahanke olisi voinut myydä myös Eksoten sädehoitokapasiteettia, jota Eksote jo nyt myy muille sairaanhoitopiireille.

Karhulan mukaan Eksote selvittää parhaillaan, miten sädehoitokapasiteettia voisi myydä ulkopuolisille laillisin keinoin.

 

Silmälääkäripula vaivaa

Eksoten väestöpohja tarvitsee neljä silmälääkäriä.

Vuoden 2013 alusta Eksotella on ollut vain yksi silmälääkäri.

Poliklinikalla on noin 10 000 potilasta vuodessa.

Eksote on saanut hankittua silmälääkäripalvelua vain alle puolet todellisesta tarpeesta.

Etelä-Karjalassa on pula myös yksityisistä silmälääkäreistä.

Lähde: Eksote

Anne Kotiharju