Olympiatoivot valmiina kisoihin

Paljon puhetta herättäneet Sotshin talviolympialaiset alkavat tänään. Eteläkarjalaisseuroista kisakoneeseen mahtuivat maastohiihtäjät Lari Lehtonen ja Riikka Sarasoja-Lilja sekä skicrossari Jouni Pellinen.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Lari Lehtonen pääsee eteläkarjalaisseurojen kolmikosta ensiksi tositoimiin Sotshin olympialaisissa.

Hän hiihtää sunnuntaina pursuit- eli yhdistelmäkilpailussa Matti Heikkisen, Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven kanssa. Sen jälkeen Lehtoselle kelpaisivat myös muut normaalimatkan kisat sekä paikka viestijoukkueessa.

— Ne tulevat hyvällä rytmillä. Jos vain mahdollisuus annetaan, niin tottakai hiihdän. 15 ja 50 kilometriä sekä viesti kiinnostavat kaikki, kertoo Lehtonen.

Olympialaisten maastohiihtokeskuksena on Laura, joka sijaitsee vuoristossa Krasnaja Poljanassa.

Kisalatuihin Lehtonen ei ole päässyt ottamaan aiemmin tuntumaa, mutta latuja on kuvailtu rankoiksi.

— Kaikille ne ovat kuitenkin samat.

 

Riikka Sarasoja-Lilja on nimetty omalle mielimatkalleen sprinttiin, joka hiihdetään ensi viikon tiistaina.

— Pitäisi olla sellainen rata, ettei se aiheuta mitään kummempaa draamaa, Sarasoja-Lilja ennakoi.

Olosuhteet kuitenkin mietityttävät.Mustanmeren läheisyyden odotetaan tuovan huoltojoukoille haasteita.

— Kaikkeen pitää todennäköisesti varautua, mutta ilmeisesti mitään ihan älyttömiä pakkasia alueella ei ole. Enemmän ne ovat lauhemman pään kelin vaihteluita.

 

Skicrossari Jouni Pellinen matkustaa Sotshiin vasta viikon kuluttua.

— Hulluksihan siellä odotellessa tulisi, naurahtaa Pellinen, jonka laji kilpaillaan Roza Hutorin extremepuistossa 20. helmikuuta.

Toista kertaa olympialaisten lajipalettiin kuuluvan skicrossin radasta Pellinen on nähnyt ainoastaan joitain kuvia netissä.

— Odotuksissa ja toiveissa on, että rata on iso ja hieno. Se on lautailijoiden kanssa sama, joten eiköhän hypyt ole aika heittäviä. Siinä on myös paljon tilaa ohituksille kuten lautaradoissa yleensä.

Ennen kisaa rataan pääsee tutustumaan vain kahdesti virallisissa harjoituksissa.

— Alppihiihtäjillekin on tarjottu vain yksi treenirinne. Muuten se on koko vuori suljettu turvallisuustekijöiden myötä, tietää Pellinen.

Ohessa on Lehtosen, Sarasoja-Liljan ja Pellisen mietteitä talviolympialaisista niin katsojana kuin kilpailijana.

 

Myllylä sytytti Lari Lehtosen hiihtoliekin

1) Mikä on paras olympiamuistosi? 2) Ketkä ovat kaikkien aikojen suosikkiurheilijasi talviolympialaisissa? 3) Mitkä ovat omat tavoitteesi Sotshissa? 4) Kenen puolesta laittaisit rahat likoon?

1 Kipinä maastohiihtoon syttyi kovista urheilijaesikuvista. Mika Myllylän voitto Naganon olympialaisten 30 kilometrin perinteisen kisassa. Se tuli ensimmäisenä mieleen.

2 Muistan omasta lapsuudestani parhaiten karpaasit eli Mika Myllylän, Jari Isometsän, Harri Kirvesniemen. Heistä parhaiten mieleen urheilijana ja persoonana on painunut Myllylä, hänen suorituksensa ja kova harjoittelunsa.

3 Jos pystyn ehjiin suorituksiin, niin silloin tulee varmasti hyvä tuloskin. Tottakai tavoitteena on, että saisin edustaa viestijoukkuetta. Viestissä meillä on varmasti hyvät menestysodotukset myös miehissä.

4 Se onkin vaikea kysymys. Viestissä on monta hyvää maata, yhtenä niistä Suomi, mutta viesti on aina arvoituksellinen ja siinä tapahtuu paljon. Henkilökohtaisilla matkoilla suosikkeja ovat varmasti ne, jotka ovat tänä talvena jo kovaa hiihtäneet, mutta toivottavasti nähtäisiin jotain yllätyssuorituksiakin.

 

Riikka Sarasoja-Lilja innostui olympiafiiliksestä

1 Paras muisto olympialaisista on varmasti se tunnelma, mikä kisoissa on. Vaikka itse kilpailutapahtumassa ei ole eroavaisuuksia maailmancupin kisoihin, niin olympialaissa on silti erilainen fiilis. Omista suorituksistani muistan parhaiten 2010 kisoissa perinteisen 30 kilometrin kisan, jossa onnistuin tosi hyvin (12:s).

2 En osaa sanoa ketään yksittäistä. Heitä eivät välttämättä ole ennakkosuosikit ja paljon voittaneet vaan ennemminkin yllättäjät.

3  Tavoitteena on sinne A-finaaliin hiihtää. Olen hiihtänyt sinne aiemminkin, joten tiedän, että minulla on se kapasiteetti olemassa, Viime viikon flunssan takia oma tilanne vain on tällä hetkellä vähän arvoitus.

4 Mitä tuloksia olen katsonut, niin Kikkan Randall on naisten sprintissä varmasti ennakkosuosikki. Hän on aika tehokkaasti napsinut kärkisijoja. Miesten puolella on ehkä enempi vaihtelua.

 

Torinon tv-kisat antoivat virtaa Jouni Pelliselle

1 Torinon kisat 2006. Itse en päässyt kisoihin ja meillä B-maajoukkueen laskijoilla oli viikon verran taukoa käydä himassa. Muistaakseni en mitään muuta tehnytkään kuin katsoin olympialaisia, kaikki lajit ja alppihiihto tietenkin. Sen jälkeen lähdin takaisin Keski-Eurooppaan ja voitin FIS-kisan, kun olin lataillut vähän akkuja ja katsellut olympialaisia.

2 Se, mitä Hermann Maier teki Naganon kisoissa (kultaa supersuurpujottelussa ja suurpujottelussa), on jäänyt mieleen. Katsoin myös juuri Shaun Whiten dokumentin valmistautumisesta näihin kisoihin. Hänellä on lautahalfpipestä jo kaksi kultaa. Hänkin on kyllä niin kova jätkä, että pitää arvostaa.

3 Tavoitteena on olla mitalitaistelussa mukana eli laskea finaaliin asti.

4 Kaikilla on tulokset ailahdelleet sen verran kauden aikana, että paketti on aika hyvin auki. Voisi kuitenkin olettaa, että joukkuetoveri Victor Oehling Norberg on suurimpia ennakkosuosikkeja. Hän johtaa maailmancupia ja voitti viime vuonna Sotshin esikisan.

Kalle Sipiläinen