Samaan aikaan toisaalla

Ilmiö. Etelä-Karjalassa Uukuniemi näkyy nettikameroissa parhaiten. Lappeenranta vielä miettii.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Torstaina kello 13 lypsykarjapihatossa ollaan syömässä. Pienikokoinen nauta kävelee navetan käytävällä.

Karjalan Pyhäjärvi on jäässä, ja joku on tehnyt jälkiä rantaan. Kirkolle ei näy, kamera on varmaan rikki tai nettiyhteys tilapäisesti pätkii.

Nettikameroilla mitaten Uukuniemi on maakunnan edistyksellisin kolkka. Uukuniemi.info-nettisivustolta pääsee avaamaan kamerat, joita on toistaiseksi kolme.

 

Omista internetsivuista ja nettikameroista innostuttiin Uukuniemellä kuntaliitoksen jälkeen, kertoo Matriset Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Levänen. Uukuniemellä sijaitseva yritys ylläpitää sivustoa ja huolehtii kameroista paikallisen yhteistyökumppaninsa Lantec Oy:n kanssa.

Infosivustolla halutaan levittää tietoa myös kesäasukkaille ja niille, joilla on juuret Uukuniemellä.

-Aika monet käyvät katsomassa, millainen keli on ja ovatko jäät lähteneet. Jos webbikamerassa on vika, tulee heti palautetta, että laittakaa äkkiä kuntoon.

Kävijöitä on kuukausittain 4 000-5 000 eri koneilta, kun Uukuniemellä on viitisensataa asukasta.

Hyvän kameran saa 200-300 eurolla, ja lisäksi tulevat kulut internetyhteydestä, Levänen laskee.

-Kuvauspaikassa pitää olla nettiyhteys ja sähkö. Ja paikan on oltava sellainen, jota voi kuvataloukkaamatta kenenkään yksityisyyttä.

Levänen kiittelee, että jotkut ovat antaneet luvan kameran asentamiseen kiinteistöihinsä ja mahdollisuuden käyttää nettiyhteyttä.

 

Kuutostiellä on Tiehallinnon kelikameroita, mutta esimerkiksi Lappeenrannassa ei ole yhtään matkailukäyttöön tarkoitettua nettikameraa.

Raksakamera.fi seuraa Ison-Kristiinan rakennustyömaata. Jonkinlainen sääkamera kuvaa kerran päivässä katunäkymää Musiikkiopiston vieressä. Yliopiston kamerassa näkyy pääsisäänkäynnin edustaa ja pysäköintialueen reunaa.

 

Etelä-Saimaan yleisönosastossa englantilainen, täällä työskennellyt ihminen kummasteli, miksei satamaa ja muita kauniita paikkoja voi katsella webbikamerasta.

Lappeenrannan markkinointi on keskittynyt visitlappeenranta.fi-sivustoon ja sosiaaliseen mediaan, kertoo Antti Tuomaala Wirma Lappeenrannasta.

 

Nettikameroita harkittiin viitisen vuotta sitten Hiekkalinnalle, mutta suunnitelmasta luovuttiin kustannussyistä ja ilkivallan pelossa.

Tuomaalalle nettikamerat ovat tuttuja hänen entisestä työpaikastaan Rukalta. Nyt kamera ei ole hankintalistalla.

-Mutta harkitaan. Otetaan mietintään uudestaan.

Leena Härkönen