Pontuksen koulusta hahmotelmia

Lappeenranta. Pontuksen koulun ja päiväkodin on määrä olla valmis alkuvuodesta 2017.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Pontuksen koulun ja päiväkodin lopputulosta ei tiedä vielä kukaan. Muukontien varressa sijaitsevan tontin sisällöstä on Lappeenrannan kaupungin suunnittelupöydällä vasta alustavia hahmotelmia.

Pisimmälle ovat ehtineet seudun alakoulujen oppilaat. He ovat piirtäneet omat näkemyksensä tulevasta rakennuksesta.

Koululaisten ehdotelmat olivat esillä torstai-iltana koulukaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta järjestetyssä asukastilaisuudessa Kanavansuulla.

Kaavoitusarkkitehti Maarit Pimiä kertoi, että parhaillaan nähtävänä oleva asemakaavaluonnos on väljä. Siinä ei ole asetettu rakennuksille tarkkoja paikkoja.

Kulkuväylän paikkaa kouluun ja päiväkotiin ei ole vielä määrätty. Se on silti varmaa, että Muukontien ja Itäisen kanavatien risteykseen liittymää ei tule.

Liikenteen turvallisuus puhutti asukastilaisuuteen osallistuneita monesta eri näkökulmasta, niin itse tontilla kuin sen ulkopuolella.

Muukontien ja Itäisen kanavatien risteykseen toivottiin liikenneympyrää, jotta Muukontien nopeudet hiljenisivät. Tiellä on viidenkympin rajoitus, mutta mitä ilmeisimmin siinä ajetaan kovempaa.

Monet toivoivat, että lähellä oleva Mälkiän kenttää ja monttua hyödynnetään ja kehitetään koulua varten, kun itse tontille ei välttämättä mahdu kovin kummoisia urheilualueita.

 

Pontuksen koulun ja päiväkodin alue rajautuu idässä Pontuksen kaivantoon, jonka suojelualuetta on vastikään laajennettu.

Pohjoisessa vastassa on arvokas harjualue, Karjalan rata sekä UPM:n vanha vesitorni. Harjualue säilytetään ennallaan, samoin vesitorni pysyy pystyssä.

Koulutontin länsiosassa on laaja kangasvuokon kasvupaikka, joka suojellaan. Muita kangasvuokkoja vaalitaan jos pystytään. Alue on nyt luonnontilassaan, ja puuta kaatuu vain välttämätön määrä.

 

Pontuksen koulu ja päiväkoti

Tilat 130 päiväkotilapselle, 60 esikoululaiselle sekä 400 koululaiselle. Lisäksi tulee kirjasto ja nuorisotilat. Koko on suunnilleen sama kuin Lappeen koulussa.

Muukonniemen, Kanavansuun, Mustolan ja Partalan koululaiset siirtyvät Pontukselle.

Koulussa toimivat luokat 1-6. Koulu valmistuu 3. tammikuuta 2017.

Ilpo Leskinen