Tulipalo oli Onnenpojille kova paukku

Lappeenranta. Laajennetun jätteenkäsittelyhallin piti olla valmis kahden viikon päästä.

Kirjoittaja:
Seija Hackman

Energiajätevaraston tulipalo aiheuttaa isot menetykset kierrätysyritys Onnenpojat Oy:lle.

Yrityksen johtaja Kimmo Tynkkynen arvioi, että yksin liiketoiminnan keskeytyminen tietää 200 000-300 000 euron menetyksiä.

Paraikaa selvitellään, korvaako vakuutus hallissa palaneen, lajitellun energiajätteen, jonka arvo on noin 50 000 euroa.

Pajarilan autopurkaamon kanssa samalla tontilla sijainneen varastohallin sisältö paloi koko keskiviikon jatkuneessa palossa.

Palomiehet lopettivat sammutusurakkansa vasta eilen, ja poliisi pääsi paikalle selvittämään syttymissyytä.

-On tämä melkoinen paukku. Saa nähdä, mikä on tulevaisuus. Meillä oli kovat näkymät ja valmiit sopimukset vastaanottajien kanssa. Ensi viikolla olisi alkanut tavaran toimitus. Nyt ei alakaan, Tynkkynen totesi torstaina iltapäivällä työkoneen ohjaimista 36 tunnin valvomisen jälkeen.

Normaali toiminta keskeytyy Tynkkysen mukaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Vaikutuksia työvoiman tarpeeseen on vielä vaikea arvioida. Alueella on töissä kaikkiaan yli 30 henkeä, joista noin kolmannes on työskennellyt tuhoutuneessa hallissa.

-Yritetään etsiä kaikille töitä jatkossakin. Onhan meillä aika paljon purkutoimintaa, Tynkkynen kertoo.

 

Ensimmäinen urakka on kuitenkin raivata palon jäljet. Hallin teräsrakenteinen runko jäi pystyyn, mutta vielä ei tiedetä, meneekö se purkuun vai ei.

Noin 150 000 euron arvoinen halli oli vakuutettu.

Palolta säästyi hallin rakenteilla oleva 3 000 neliömetrin laajennusosa, joka oli vielä kattamatta.

Jonkin verran siihenkin tulevaa, vielä varastossa ollutta runkoa pitää lähettää takaisin maalaamoon.

-Kahden viikon päästä meillä piti olla 4 000-neliöinen täydellinen jätteenkäsittelyhalli, ja olisi työllistetty yhteensä yli 40 ihmistä, Tynkkynen murehtii.

Palon syttymissyytä saattoi torstaina vasta spekuloida. Tynkkysen mukaan jäte ei ollut sellaista, että se olisi pystynyt syttymään itsekseen.

 

Pajarilan hyötyjätekeskus

Viiden hehtaarin alueella toimivat Pajarilan Autopurkaamo Oy ja Onnenpojat Oy, joka tekee rakennusten purkutöitä ja kierrättää jätteitä.

Ottaa vastaan kaikenlaista jätettä paitsi kunnallisen jätehuollon piiriin kuuluvaa ja ongelmajätettä. Tavoitteena on kierrättää 99 prosenttia alueelle tulevasta jätteestä.

Energiajätteeksi sopiva materiaali päätyy paikallisille polttolaitoksille korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Seija Hackman