Categories
Artikkelit

Tunnista ihmisiä filmistä

Elokuva. Aapo Pekari näyttää vanhoja lyhytelokuvia Lemin elokuvailtamissa ja toivoo tunnistusapua.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Lemillä voi osallistua tärkeään ja hauskaan kotiseututyöhön sunnuntaina. Samalla tulee täydennettyä kotimaista elokuvahistoriaa ja kaiveltua muistilokeroita.

Perinteisissä elokuvailtamissa seurojentalo Tapiolassa filmejä näyttää tuttuun tapaan Aapo Pekari, paikallisen Taikalyhty-antikvariaatin ja helsinkiläisen Laterna Magican sielu.

-Tapiola oli ainut paikka, jossa Lemillä näki elokuvia. Elokuvakiertueet kävivät siellä jo 1930-luvulla, Pekari kertoo.

 

Tällä kertaa nähdään kolme filmiä. Mainos TV:n Kylän jutut -dokumenttisarjan Lemin osuus on Ylös ajamise hoppu ja huol. Se kertoo yöjuoksusta eli lemiläisittäin konkkakäynnistä. Konkassa käytiin riiaamassa tyttöjä aitassa, Pekari kertoo.

-Minäkin ehdin yritellä sitä 1950-luvun lopulla.

Filmissä hän ei esiinny, vaan oli kuvausryhmän apuna. Pekari nimittäin vinkkasi kurssikaverilleen ohjaaja Jorma Koskelle, että lemiläisistä saattaisi saada hyviä kuvia ja juttuja. Kosken filmiryhmä saapui paikkakunnalle vuonna 1968.

Elokuvaan jututettiin paikallisia persoonia, muun muassa ”kunnanisäksi” sanottua Toivo Muukkaa, joka oli pitkäaikainen valtuuston puheenjohtaja.

-Oli tosi mukava tilanne, kun hän istui kaivonkannella ja kertoili juttuja.

Kamera kävi myös Tapiolan iltamissa.

Pekari etsiskelee vanhoja filmejä yhteistyössä Elävän kuvan museon päällikön Lauri Tykkyläisen kanssa. Museo kuuluu Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon (KAVI), joka toivoo, että mahdollisimman monia filmeissä esiintyviä tunnistettaisiin.

Koska haastatellut ovat jo manan majoilla eikä Pekarikaan tunne heitä kaikkia, hän toivoo yleisöltä tunnistusapua.

-Uskon, että kaikki saadaan tunnistettua.

 

Iltamien toisessa filmissä pääosassa on Lappeenranta, lemiläisten Lontoo. Suomi Filmin tuottama elokuva kuvattiin vuonna 1949 Lappeenrannan 300-vuotisjuhlien kunniaksi.

-Koska se on juhlafilmi, se on hyvälaatuinen, Pekari kertoo.

-Siinä näkyy vanhaa puutalo-Lappeenrantaa, Kasinoa ja varuskuntaa.

Kuva viivähtää satamatorilla, jossa lemiläiset kävivät kauppaa. Toinen tärkeä kiintopiste oli linja-auto-asema.

-Linja-auto oli ainut yhteys. Matka kesti vajaan tunnin, ja bussi kaartoi Pallonlahden kautta Valtakadulle.

Lemiläisiä varten kuulemma perustettiin niin sanottu karvalakkipuoli Yhtymän ravintolan alakertaan.

Kolmas elokuva Rivilotta kertoo lottaperinteestä, sillä Tapiolassa toimi aikanaan Lotta Svärd -järjestön Lemin osasto. Vuodelta 1943 olevan filmin tekijöinä olivat muun muassa Mika Waltari ja Felix Forsman.

Elokuvailtapäivä Lemin Tapiolassa 2.3. kello 14. Vapaa pääsy. Järjestäjinä Taikalyhty, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja kotiseutuyhdistys, joka tarjoaa väliajalla kahvit.

Leena Härkönen