Categories
Artikkelit

Tuulivoimala tuottoisin talvella

 

Kirjoittaja:
Lappeenranta | Alijäähtynyt vesi jäädytti Muukon tuulivoimaloiden lavat. Muuten voimalat ovat pyörittäneet sähköä jopa odotuksia paremmin.

Muukon tuulivoimalat tuottivat ensimmäisenä vuotenaan sähköä odotettua enemmän. Käynnistysvaiheesta huolimatta seitsemän voimalaa pyöri viime vuoden loppupuoliskolla vinhasti, vaikka kesä on tyynin vuodenaika.

Talvi on tuulivoimaloille parasta aikaa. Sähkölle on eniten kysyntää, ja tuotanto on parhaimmillaan.

— Silloin tuulee eniten. Talvella tehdään kolmessa neljässä kuukaudessa puolen vuoden tuotto, sanoo Tuulimuukon toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Talvella on tuuletonta yleensä vain harvoina pakkaspäivinä, jolloin savun näkee nousevan tehtaiden piipuistakin pystysuoraan. Tyyniä kesäpäiviä on selvästi enemmän.

Kuluvan vuoden ensikuukaudet ovat olleet talveksi poikkeuksellisen vähätuulisia.

— Kovat tuulet ja myrskyt ovat jääneet Englantiin. Vuosien välillä voi olla jopa 20 prosentin ero tuuliolosuhteissa.

 

Tuominen kertoo, että talvi on aiheuttanut Muukon voimaloille ongelmia vain kerran helmikuun alussa. Voimaloiden lavat jäätyivät poikkeuksellisessa säässä. Oli viisi astetta pakkasta, satoi alijäähtynyttä vettä ja tuuli vain vähän.

Tuulivoimaloiden lavat jäätyvät kuin lentokoneen siivet. Silloin turbiinit pysähtyvät ja jää poistetaan. Jää ei riko voimalaa, mutta sähköä ei synnyt normaaliin tapaan.

Jään poistamiseksi lavoista voi joko odottaa kelin lämpenemistä tai painepestä lavat kuumalla vedellä. Helmikuun alussa sää lämpeni pian eikä pesua tarvittu.

— Lapojen jäätyminen vaikutti tuotantoon muutaman päivän ajan. Tuotantoennusteessa on varauduttu muutaman prosentin menetyksiin jäätymisen takia.

Voimaloiden turbiinit eivät pakkasessa hyydy, mikäli lämpötila pysyy 35 pakkasasteen lämpimämmällä puolella.

 

Talvella tehdään kolmessa neljässä kuukaudessa puolen vuoden tuotto.

Juha Tuominen

 

3 000

Muukon voimaloiden vuosituotanto riittää

sähkölämmitteiselle omakotitalolle.

Etti Kantola