Vaalisana perille somessa

Lappeenranta. Sammonlahden kirkkoherran virasta kilvoittelevat rovasti Juha Eklund ja pastori Maarit Hirvi. Seurakuntalaiset äänestävät ennakkoon vajaan kahden viikon kuluttua.

Kirjoittaja:
Teksti Jenni Hirvinen, kuvat mikko hannula

Sammonlahden kirkkoherranvaalissa ensimmäisellä vaalisijalla on rovasti Juha Eklund. Heinävedellä vuonna 1958 syntynyt Eklund on Sveitsin ulkosuomalaistyön pappi. Hän on toiminut muun muassa kappalaisena Ilomantsissa sekä sotilaspappina Pohjois-Karjalan prikaatissa.

 

Mikä on kirkkoherran tärkein tehtävä, rovasti Juha Eklund?

— Johtajana toimiminen. Kirkkoherra on työyhteisön, luottamushenkilöiden ja muiden vapaaehtoisten sekä muun seurakunnan esimies. Vahvuuteni on kokemus esimiestehtävistä. Seurakuntalaiset tulee huomioida sekä ilon että surun hetkinä.

 

Millainen kristitty olet?

— Olen positiivisesti ajatteleva kristitty. Luotan turvalliseen Jumalaan. Yritän nähdä asioissa eri puolet ja ongelmissakin mahdollisuuksia.

 

Mistä kirkon jäsenkato johtuu?

— Syynä on usein se, että ihminen menettää kontaktinsa kirkkoon. Jotkut purkavat pahaa oloa kirkkoon, sillä siitä on mahdollista erota, mutta kunnasta tai valtiosta ei.

 

Miten kirkon pitäisi uudistua?

— Kirkko voisi tehdä enemmän yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen ja kulttuurijärjestöjen kanssa. Kirkon ja kansan välinen yhteys syvenee myös kirkon parisuhdekursseilla, joita itsekin vedän vaimoni kanssa.

 

Pitääkö pappien olla sosiaalisessa mediassa?

— Internet on välttämätön työ- ja yhteydenpitoväline. Seuraan pappien Facebook-sivustoa ja päivitän omaa vaalisivuani lähes päivittäin. Nuorison tavoittaa parhaiten Facebookista.

 

Pastori Maarit Hirvi on Sammonlahden kirkkoherranvaalissa toisella vaalisijalla. Lappeenrannassa vuonna 1967 syntynyt Hirvi on Sammonlahden seurakunnan kappalainen. Hirvi toimi Taipalsaaren seurakunnan pastorina runsaat kaksikymmentä vuotta.

 

Mikä on kirkkoherran tärkein tehtävä, pastori Maarit Hirvi?

— Kirkkoherra antaa seurakunnalle kasvot. Kirkkoherran tehtävä on madaltaa ihmisten kynnystä tulla mukaan seurakunnan toimintaan.

 

Millainen kristitty olet?

— En kuulu herätysliikkeisiin. Uskon, että armo kuuluu jokaiselle. En lyö ketään Raamatulla päähän, enkä arvota ihmisiä syntien perusteella. Olen räväkkä, sillä kyseenalaistan asioita.

 

Mistä kirkon jäsenkato johtuu?

— Massapaoilla kapinoidaan ilmiöitä, kuten sisäministeri Päivi Räsäsen sanomisia, kohtaan. Kirkosta eroaminen lienee tyypillistä sinkuille, joilla kirkkohäät eivät ole mielessä. Monilla yhteys kirkkoon katoaa. Rippikoulu käydään, mutta parikymppisenä kirkosta on etäännytty.

 

Miten kirkon pitäisi uudistua?

— Kansalaisten on tultava kuulluiksi paremmin kuin ennen. Lisäksi kirkon virkoihin pitäisi saada lisää naisjohtajia.

 

Pitääkö pappien olla sosiaalisessa mediassa?

— Ehdottomasti pitää. Käyn keskusteluja Facebookin vaaliryhmässäni päivittäin. Saan Facebookin kautta myös pyyntöjä ja kyselyitä kirkollisista toimituksista. Verkko on tuttu, sillä virkani ohella toimin nettipappikeskustelijana.

Sammonlahden kirkkoherranvaalin ennakkoäänestys järjestetään 24.—28. helmikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina

2. maaliskuuta.

Jenni Hirvinen