Alisuorittajan vastakohta

Lappeenranta. En halua pilata ideaa kokemattomuudella, pitkän elokuvan tehnyt 19-vuotias Joonas Jalmari Savolainen sanoo.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

Sen tästä opin, etten ihan heti halua tehdä samaa uudestaan, Joonas Jalmari Savolainen nauraa.

Hän viittaa lappeenrantalaisnuorten alusta loppuun itse tekemään elokuvaan Dear Diary, joka esitetään Kino-Aulassa lauantaina.

— Vaikeuksia oli, mutta elokuvan valmistuminen oli lopulta niin lähellä omaa sydäntä, että se piti vain tehdä loppuun.

 

Elokuvaprojekti oli monen vuoden mittainen, loppua kohti tiukentuva rutistus. Suunnittelu alkoi vuonna 2009 ajatuksesta tehdä elokuva kaveriporukalla ihan vain hauskanpidon kannalta.

Alkuperäisideasta muokkautui lopulta valmis käsikirjoitus vuonna 2011. Kesällä 2012 kuvattiin kohtaukset kasaan.

Dear Diary on tehty nollabudjetilla, harrastelijamaisesti. Suurin investointi oli kamera, jonka Savolainen maksoi kesätyörahoilla.

Puolitoistatuntinen elokuva valmistui lopulta monen esteen kautta viime vuoden lopussa.

— Välillä tuntui, että koko maailma on meitä vastaan! Tietokoneet ja ohjelmat kaatuivat, ja oli hankaluuksia aikataulujen yhteensovittamisen kanssa, Savolainen huokaa.

Dear Diary ei ole sieltä kevyimmästä päästä: se käsittelee itsemurhaa. Aihetta lähestytään fantasian kautta.

— Ei siellä mitään yksisarvisia näy, vaan pohdin genreä valitessa, pystyisikö rankasta aiheesta herättämään keskustelua utopistisen ajattelun kautta.

 

Innostus elokuva- ja näyttämötaiteeseen kumpuaa Taidekoulu Estradista, jossa Savolainen aloitti jo vuonna 2007. Elokuvatekniikan suhteen hän on kuitenkin itseoppinut.

— Aina, kun tulee joku idea ja sopiva rako, pitää tuutata Youtubeen materiaalia. Pitää ruokkia intohimoa. Jos ei saisi mitään koskaan valmiiksi, se olisi todella turhauttavaa.

Mielessä on jatkuvasti ajatuksia uusiin projekteihin.

— Toisaalta haluaisin saada nopeasti jotain aikaan, mutta toisaalta muhitella, kunnes olen kypsempi. En halua pilata ideaa kokemattomuudella.

Kypsää puhetta parikymppiseltä.

— Niin, en vain halua olla alisuorittaja.

 

Dear Diary on valmis, mutta huokaista ei voi. Savolaisella on edessään tiukka pääsykoekevät: hän hakee Aalto-yliopiston elokuvakoulutukseen, Teakiin ja Nätyyn. Työskentely kameran molemmilla puolilla kiinnostaa.

— Isoin haaste tulevaisuudessa on varmasti se, että ei saakaan tehdä ihan, mitä itse haluaa. Siksi on hyvä tässä vaiheessa päästellä, kun ei ole mitään rajoja.

Lauantainen elokuvateatterinäytös aiheuttaa perhosia vatsaan.

— Jännittää niin, etten pysty nukkumaan!

 

Dear Diary -elokuva Kino-Aulassa 22.3. klo 16. K12.

 

Joonas Jalmari Savolainen

Täyttää toukokuussa 20 vuotta.

Valmistui ylioppilaaksi Kimpisen lukiosta keväällä 2013.

Työkokeilussa Lappeenrannan kaupunginteatterissa ohjaaja Lija Fischerin assistenttina ja Peter Pan -näytelmän Instagram-vastaavana.

Parisuhteessa; tyttöystäväkin on innostunut kuvaamisesta.

Dear Diary -elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja.

Maaria Drake