Matala kynnys on helppo ylittää

Lappeenranta | Lasten ja nuorten talo on tavoittanut kaksinkertaisen määrän nuoria verrattuna Eksoten aikaisempiin sosiaali- ja psykiatrian palveluihin.

Kirjoittaja:
 

Kynnys on osoittautunut matalaksi. Lasten ja nuorten talo Lappeenrannan Rakuunamäellä on tavoittanut kaksinkertaisen määrän asiakkaita verrattuna aikaan sitä ennen.

— Joka viikko saamme asiakkaaksi 10—15 sellaista uutta nuorta tai lasta, jotka tulevat itse ilman lähetettä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin perhepalvelupäällikkö Tarja Nylund kertoo.

Lähetteen kanssa taloon tulleita uusia lapsiperheitäkin on 20—30 viikoittain, mikä todistaa talon tarpeellisuutta.

Eksote keskitti perhepalvelunsa yhteen paikkaan viime marraskuussa. Kolmen ensimmäisen kuukauden kokemukset ovat olleet monella tavalla myönteisiä.

Kun aikaisemmin lastensuojelun, lasten- ja nuortenpsykiatrian, perheneuvolan sekä muut lapsiin ja nuoriin kohdistuvat sosiaalipalvelut olivat hajallaan 11 eri toimipisteessä, nyt ne ovat yhdessä osoitteessa.

— Toiminta saman katon alla on ollut sujuvaa. Samalla asioinnilla on voinut käydä useamman ammattilaisen luona ja nämä ovat voineet myös keskustella suoraan keskenään, Nylund sanoo.

 

Ilman lähetettä liikkeellä olevien nuorten tilanne ensimmäiseksi arvioidaan, katsotaan, kenen apua tarjotaan. Kun ovi on käynyt vilkkaasti, on nyt arvioitava myös sitä, pitääkö arviointiin osoittaa enemmän työvoimaa pullonkaulailmiön torjumiseksi.

Uuden talon uudenlaisessa tavassa tehdä työtä on myös opettelemista ja sopeutumistakin.

— Ihan yhdeksi yksiköksi emme ole voineet sulautua, niin isosta organisaatiosta on kyse. Kaikki tekevät kuitenkin työtä lasten, nuorten ja perheiden hyväksi, ja rajoja pyritään häivyttämään, tekemään yhteistä työtä jokaisen omalla ammattitaidolla, Nylund sanoo.

Eksoten kuntien koulut ovat tärkeä yhteistyötaho Lasten ja nuorten talolle. Yhteistyö on nyt laajentunut Lappeenrannan kouluilta maaseutukuntiin.

— Kouluterveydenhuollon kautta tavoitetaan koko asiakaskunta.

Suuri osa työstä tehdään perheissä ja muualla kentällä. Uusi talo on tuonut uusia ulottuvuuksia myös kentällä toimiville.

— Ennen emme tunteneet toisiamme, nyt alakerran kahviossa olemme toisemme löytäneet, sanoo lastensuojelun perhetyön yksikössä toimiva Arja Konttinen.

Enimmäkseen hän työskentelee perheiden luona, mutta Rakuunanmäellekin on asiaa. Sinne voi sopia myös asiakastapaamisen.

— Isä tai äiti voi tulla tänne töiden jälkeen, ja saamme puhua täydessä rauhassa perheen tilanteesta, Konttinen kertoo kokemuksiaan talon alkutaipaleelta.

Kaija Lankia