Kärsii hyvästä stressistä

Lappeenranta. Markus Rissanen tekee jalkatyötä Karjala-lehden nousun jatkamiseksi.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Markus Rissanen aloitti lehtimiesuransa Karjala-lehden toimitusharjoittelijana vuonna 1979. Työ jatkuu nyt samassa lehdessä 35 vuotta kokeneempana.

Rissasella on alkanut kolmas vuosi Karjala-lehden toimitusjohtajana. Mielekästä työtä ja haastavaa tekemistä on tarjolla riittämiin.

-Työ on ollut enemmän kuin mielenkiintoista, hyvällä tavalla stressaavaa.

Rissasen Karjala-lehti-pestien väliin mahtuu paljon. Siinä on hengästyttävältä kuulostava ura useiden kaupunkilehtien toimittajana, päätoimittajana tai toimitusjohtajana. Sen lisäksi hän on toiminut myyntijohtajana, pizzerian yrittäjänä ja Etelä-Karjan Vartin synnyttäjänä Lappeenrannassa vuosina 2008-2009.

 

Karjala-lehden ongelmana oli levikin lasku ja lukijakunnan luonnollinen poistuma. Kierre katkaistiin viime vuonna, jolloin lehden levikki kasvoi.

Yksi Rissasen resepteistä on sinnikäs jalkatyö: pitää näkyä ja kuulua ihmisten joukossa. Hän on kiertänyt ympäri maata ja osallistunut Karjala-seurojen kokouksiin ja tapahtumiin. Karjala-seuroja on lähes 400.

Lisäksi toimitus on määrätietoisesti kehittänyt lehden sisältöä nuorempaa lukijakuntaa ajatellen. Perinteen rinnalle tuodaan uusia vivahteita. Lisäksi paperisen lehden näköislehti alkaa ilmestyä verkossa keväällä.

Potentiaalia levikin kasvattamiselle löytyy. Siirtokarjalaisten jälkeläisiä on valtava määrä. Rissasen mukaan karjalaisuus kiinnostaa nyt monesta näkökulmasta: musiikki, käsityöt, ruoka sekä Karjalan murteet ja karjalan kieli. Luovutetun Karjalan asiat, kuten teiden kunto ja matkailupalvelut, kiinnostavat aina.

-Olemme erikoislehti ja käyttöliittymä karjalaisuuteen, Rissanen määrittelee.

 

Karjalan palauttamiskeskustelu jatkuu lehdessä omalla painollaan.

-Keskustelu on sallittua, mutta toimitus ei sitä aktiivisesti edistä. Lehti suhtautuu asiaan neutraalisti ja tunnustaa vallitsevat tosiasiat.

Rissanen painottaa nykymuotoisen karjalaisuuden vahvistamista. Lisäksi hän pohtii keinoja, joilla etelä- ja pohjoiskarjalaiset saataisiin nykyistä enemmän lukemaan ja tilaamaan lehteä.

Karjala-lehti juhlii tänä vuonna 110-vuotista toimintaansa. Juhlalehti ilmestyy 17. huhtikuuta. Lehti osallistuu näyttävästi myös Karjalaisiin kesäjuhliin, jotka järjestetään Lappeenrannassa 13.-15. kesäkuuta.

Karjala-lehti perustettiin Viipurissa vuonna 1904, toimi sotien jälkeen Helsingissä ja Lahdessa sekä vuodesta 1956 lähtien Lappeenrannassa. Levikki on noin 8?000.

 

 

Markus Rissanen

Syntynyt vuonna 1958 Lappeenrannassa.

Asui 12-vuotiaaksi varuskunta-alueella. Isä oli varuskunnan soittokunnan vääpeli Eino Rissanen.

Karjala Lehti Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2012 lähtien.

Perheessä vaimo ja kolme lasta. Perhe asuu Järvenpäässä.

Harrastaa veneilyä Lappeenrannasta käsin.

Ilpo Leskinen