Lähetystyötä rysien ja lapasten voimalla

Savitaipale. Sodanjälkeinen lähetysherätys näkyy yhä Savitaipaleen seurakunnan toiminnassa. 16 paikallisen lähetin tarinat koottiin kirjaksi.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Lähetyspiirit ja -myyjäiset ovat olleet kauan luonteva osa savitaipalelaista elämänmenoa. Kolehdit ja esirukoukset saavat erityistä pontta siitä tiedosta, että kenttätyössä maailman toisella puolella on tuttuja oman kylän ihmisiä.

Savitaipaleen seurakunnan poikkeuksellisen vahvaa lähetysperinnettä esitellään uunituoreessa kirjassa. Heimo Lipiäisen ja Jaakko Mäkeläisen toimittama teos Kutsuttuna ja lähettynä?-?Savitaipaleen seurakuntalaiset lähetystyössä kertoo lähetyspiirien historian ohella 16 paikallisen lähetin tarinat.

-Lähetyssihteerinä pitkään toiminut seurakuntasisar Martta Salmi sekä pitkäaikainen lähetystoimikunnan puheenjohtaja ja kirpputorin kehittäjä Eira Vainikka nostetaan kirjassa myös esille merkittävinä lähetysvaikuttajina, Mäkeläinen toteaa.

 

Nuorisotyönohjaajan koulutuksen saanut Mäkeläinen vietti 1970-luvulla perheensä kanssa useita vuosia Namibiassa. Opiskeluaikanaan hän työskenteli jonkin aikaa Savitaipaleella ja löysi paikkakunnalta myös puolison.

-Kun lähtee turvallisista oloista Afrikkaan, on tärkeää, että seurakunnan tuki on mukana, Mäkeläinen tähdentää.

Namibiasta oli Mäkeläisen lähettiaikana jo tullut savitaipalelaisille tuttu paikka, sillä ensimmäinen oma lähetystyöntekijä Kaija Niinimäki siunattiin matkaan vuonna 1962. Sen jälkeen noin puolet savitaipalelaisten nimikkoläheteistä on työskennellyt nimenomaan Namibiassa.

-Nkurenkurun koulu on ollut yksi niistä kohteista, joita olemme pitkään tukeneet, Lipiäinen toteaa.

Savitaipalelaisia on työskennellyt myös Tansaniassa, Japanissa, Taiwanilla ja Keski-Aasiassa. Tällä hetkellä seurakunnan nimikkolähetit toimivat Namibiassa, Tansaniassa ja Bangladeshissa.

 

Lähetystyön nousu alkoi Savitaipaleella sotien jälkeisestä lähetysherätyksestä. Kirkko otti tuolloin lähetystyön omakseen ja innostus ulottui Savitaipaleen syrjäisimpiin kyliin asti.

-Lähetyspiireissä pidettiin myyjäisiä, joihin miehetkin tekivät rysiä ja mertoja. Rahaa kerättiin kinkerikolehdeilla ja muistoseuroilla aina 1990-luvulle asti, Lipiäinen muistelee.

Nyt piirit ovat pääosin hiljenneet ja toiminta keskittynyt pääosin kirkonkylään.

Lähetystyön kirpputori, myyjäiset ja tempaukset tuovat rahaa lähetyksen tilille.

-2000-luvulla Savitaipale on noussut kymmenen lähetystyölle eniten rahaa keräävän seurakunnan joukkoon, kun jäsenmäärä suhteutetaan keräystuottoon, Lipiäinen huomauttaa.

 

Savitaipaleen lähetystyö historiakirjassa Kutsuttuna ja lähetettynä – Savitaipaleen seurakuntalaiset lähetystyössä.

Kirjan ovat kirjoittaneet Heimo Lipiäinen ja Jaakko Mäkeläinen.

Historiaosuus perustuu pitkälti rovasti Paavo Hillon historiikkiin vuodelta 1971.

Kirja ilmestyi maaliskuussa vuonna 2014.

Painosmäärä 250 kappaletta.

Kirjaa myydään kirkkoherranvirastossa 25 euron hintaan. Myyntituotto käytetään lyhentämättömänä Suomen lähetysseuran työhön.

Tuntematon lahjoittaja maksoi kirjan taitto- ja painatuskulut.

Anne Kokkonen