Laulun voima pitää Lemin juhlat hengissä

Lemi.  Lemin musiikkijuhlat on Etelä-Karjalan kesän ainoa klassisen musiikin festivaali. Se rakentuu tänä vuonna uusissa käsissä.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen

Ensimmäisenä myydään loppuun Dallapén konsertti, veikkaa Niina Keitel, Lemin musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja.

Yleisöä vetävät myös näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin, Jukka Perkon ja Avara-yhtyeen yhteinen esiintyminen, sekä lauantainen toritapahtuma, järjestäjät uskovat. Niiden lisäksi luvassa on kamarimusiikkia, neliäänisiä virsiä, liediä ja jazzia.

 

Lemin 31. musiikkijuhlille odotetaan kolmea—neljäätuhatta kävijää, samaa määrää kuin aiempinakin vuosina.

— Laatu ja tunnettuus ovat tärkeämpiä mittareita kuin yleisön määrä, sillä tapahtumaa ei voi loputtomasti kasvattaa, muistuttaa tapahtuman toiminnanjohtaja Sanna Gango. Keitelin tavoin hänkin luotsaa juhlia ensimmäistä vuottaan.

Musiikkijuhlat on maakunnan ainoa jokakesäinen, klassiseen musiikkiin keskittyvä festivaali. Kesän tullen myös Imatran Konserttihovi sulkee ovensa, aiempien vuosien tavoin.

— Tämän tapahtuman säilyminen johtuu lemiläisestä sitkeydestä. Välillä ollaan oltu lähellä nollalukemia, mutta usko ei ole loppunut kertaakaan. Aina on menty eteenpäin, analysoi Lemin musiikkiyhdistyksen varapuheenjohtaja Matti Laakko.

— Sellaiset tapahtuvat menestyvät, jotka kumpuavat alueen perinteistä. Ja laululla on Lemillä pitkä historia. Perinteiden kautta ihmiset sitoutuvat asiaan. On hienoa, miten lemiläiset ovat tässä tapahtumassa mukana sydämensä pohjasta, miettii Gango.

— Myös Lemin kunnan satsaus näihin juhliin on hieno asia. Etenkin taloudellisesti vaikeina aikoina tarvitaan hengennostatusta, muistuttaa Eeva Arvela musiikkiyhdistyksen hallituksesta.

Viime vuonna musiikkijuhlien yleisössä oli enemmän paikkakuntalaisia kuin kauempaa tulleita, ensimmäistä kertaa. Vielä nelisen vuotta sitten noin 60 prosenttia vieraista tuli Vantaalta ja Espoosta.

Lähialuematkailun lisääntyminen on huomattu myös Savonlinnan Oopperajuhlilla.

— Viime vuoden vieraista 21 prosenttia Itä-Suomen läänistä. Joskus lähialueilta tulevia oli vain kymmenisen prosenttia. Lähialuematkailu on viime vuosina lisääntynyt, sanoo markkinointipäällikkö Helena Kontiainen.

Muissa lähiseutujen klassisen musiikin kesätapahtumissa eteläkarjalaiset vieraat ovat suhteellisen harvinainen näky — vaikka todistettavasti heitä on niissäkin nähty, kertovat markkinointisihteeri Maiju Kaitainen Mikkelin Musiikkijuhlilta ja tiedottaja Kirsti Pitkänen-Nurmi Iitin Musiikkijuhlilta.

 

Sellaiset tapahtumat menestyvät, jotka kumpuavat paikan historiasta ja perinteistä.

Sanna Gango

 

Lemin musiikkijuhlat 24.—27.7.

Torstai 24.7.

Yhteislaulutilaisuus: Niina Keitel, Jukka Nykänen

Matkamiehen lauluja -avajaiskonsertti: ViIlle Rusanen, Juho Alakärppä

 

Perjantai 25.7.

Madagaskarilta Moskovaan: Niina Keitel, Jukka Nykänen, Matti Närhinsalo, Kirsti Väyrynen

 

Lauantai 26.7.

Toritapahtuma: yhteislauluja

Bussiretki – lastenkonsertti: Siina & Taikaradio

Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat: Hannu-Pekka Björkman, Jukka Perko & Avara

Kouvon Jazzit: Teemu Viinikainen trio

 

Sunnuntai 27.7.

Musiikillinen jumalanpalvelus (Yle radioi tapahtuman)

Matkalla Timbuktuun: Dallapé

 

Ennakkoliput: Lippupalvelu

Muita klassisen musiikin kesäjuhlia

Kotkan Lohisoitto 4.—8.6.

Iitin musiikkijuhlat 11.—14.6.

Mikkelin musiikkijuhlat 28.6.—1.7.

Savonlinnan oopperajuhlat 4.7.—2.8.

Kangasniemen Musiikkiviikot 18.—27.7.

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 4.—9.8.

Piia Kaskinen