Lemi väänsi myynneillä viime vuoden voitolliseksi

LEMI. Kunnan verotulojen rankka alamäki ei kääntänyt Lemin viime vuoden taloutta alijäämäiseksi. Kunta paikkasi tilanteen myymällä omaisuuttaan, muun muassa puutavaraa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä

Lemin viime vuoden tulokseen sisältyy poikkeuksellisen paljon omaisuuden ja puun myyntituloa, toteaa kunta tilinpäätöstiedoissaan.

Verotulot jäivät peräti runsaat puoli miljoonaa euroa talousarviossa ennakoitua pienemmiksi.

Ylijäämäksi tilinpäätöksessä kirjattiin kuitenkin yli 150 000 euroa.

Kuinka temppu tehtiin?

Positiiviseen tulokseen päästiin myyntituloilla ja loppuvuoden aikana käyttöön otetuilla hankintarajoituksilla. Vuosikate oli noin 915 000 euroa. Asukasta kohti laskettuna se on 292 euroa.

Lemi vaatii valtionosuusjärjestelmän uudistamisehdotuksesta antamassaan lausunnossa, että kiinteistöverot on jatkossa palautettava kokonaisuudessaan verotulojen tasausjärjestelmään.

Esitetty malli ei Lemin mielestä riittävästi tasaa erilaisten kuntien taloudellista pohjaa tasauslisineen ja -vähennyksineen.

Kokonaisuutena kunnanhallitus pitää valtiovarainministeriön ehdotusta oikeansuuntaisena, mutta toteaa samalla ehdotuksen ottavan huonosti huomioon rakennemuutoksesta aiheutuvia tekijöitä.

 

KUNNANHALLITUS naulasi kunnanjohtajan toiminnan painopistealueina kahden kärkeen edunvalvonnan kuntarakenneselvityksessä ja kunnan talouden tervehdyttämisen.

Seitsemänkohtaisella listalla viimeisenä vaan ei ehkä vähäisimpänä on elinkeinotoiminnan ja paikallisten yritysten toimintaedellytysten parantaminen.

Matti Riihelä