Sairaala kasvaa golfkentän viereen

Sairaalauudistus. 60 miljoonan euron päivystyskeskus ja vuodeosastot valmistuisivat vuonna 2016.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan keskussairaalaan valmistuu uusi päivystyskeskus ja vuodeosastot vuonna 2016. Maamerkkinä vuodesta 1955 töröttänyt korkea sairaalatorni saatetaan purkaa. Sitä ei enää tarvittaisi, kun uudet vuodeosastot rakennettaisiin uuden päivystyskeskuksen päälle. Sairaalatorni voitaisiin myös saneerata esimerkiksi toimistoiksi.

Päivystyskeskus nousisi ykkösvaihtoehdon mukaan pysäköintihallin viereen golfkentän laitaan. Sairaalan uusi pääsisäänkäynti tulisi Kahilanniementien varteen.

 

Eksoten hallitus näytti keskiviikkona vihreää valoa arkkitehtisuunnittelun kilpailutuksen eteenpäin viemiselle.

-Lopullinen investointipäätös tehtäisiin syksyllä, selvittää hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.)

 

Vielä lokakuussa Eksote suunnitteli pelkkää päivystyskeskusta sekä vuodeosastojen saneeraamista. Alkuvuodesta valmistunut sisäilmatutkimus kuitenkin paljasti vuodeosastojen huonon kunnon. A-tornin lisäksi B- ja C-siipi vaativat lähivuosina peruskorjauksen. Nämä osat ovat valmistuneet vuonna 1955.

Päivystyskeskuksen hinnaksi oli arvioitu 40 miljoonaa euroa ja vuodeosastojen peruskorjausten 17 miljoonaa euroa. Terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan Eksote oli budjetoinut näihin investointeihin yhteensä noin 60 miljoona euroa.

 

Marja-Liisa Vesterinen laskee, että uudisrakennusta varten pitäisi ottaa 38,5 miljoonaa euroa uutta lainaa.

-Eksote pystyisi maksamaan tuon lainan pois kymmenessä vuodessa omalla tulorahoituksella.

Vesterinen pitää korkean sairaalatornin purkamista vaihtoehtona.

-Siinä säästyisi saneeraamisen vaatima 17 miljoonaa. On riski, että vaikka saneerataan, sisäilmaongelmista ei kokonaan päästäkään.

Nyt investointeihin varatuilla 60 miljoonalla tehtäisiin uuden päivystyskeskuksen lisäksi uudet modernit vuodeosastot.

 

Päivystys ja vuodeosastot

Päivystyskeskukseen tulisi ensihoito, virka-aikainen sekä virka-ajan ulkopuolinen päivystys, päivystysosasto sekä hammashuollon päivystystila.

Päivystyskeskuksen kautta saisi tarvittavat laboratorio-, röntgen- ja erikoislääkäripalvelut.

Vuodeosastoja tulisi viiteen kerrokseen. Vuodepaikat vähenisivät vähintään 20:llä 150:een (luvussa ei ole mukana psykiatrian, naistentautien eikä lastenosaston paikkoja).

Anne Kotiharju