Mattilan ja Mäntylän asukkaat odottavat yhä meluvallia

Lappeenranta. Vaalimaantien automelun suojaksi on noussut vallia vasta Kuuselaan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Mustolan radalla kulkee yksi juna päivässä, ja Ojala-Tuomelan asuinalueelle tehdään radan varteen meluvalli vastoin ainakin joidenkin asukkaiden tahtoa.

Vaalimaantiellä menee yli 2 000 autoa päivässä, mutta sen varteen ei Mattilan ja Mäntylän kohdalle ole noussut meluvallia, vaikka asukkaat ovat sitä vuosikausia vaatineet.

Epäsuhta tuli esille Lappeenrannan eteläisen alueen asukastilaisuudessa tiistai-iltana.

-Jostain syystä meluvalli ei tule sinne minne haluttaisiin, totesi tilaisuuden puheenjohtaja Jari Lantta, joka on eteläisen alueraadin puheenjohtaja.

 

Vaalimaantien valleista tehtiin yleissuunnitelma jo kymmenkunta vuotta sitten, ja niiden tekoon lupailtiin siirtomaita Kuutostien remonttityömaalta.

Sittemmin valmistui suunnitelma kolmesta meluvallista Kuuselan kaupunginosan kohdalle.

-Yksi on valmistunut, toinen on rakenteilla, kolmas jää tekemättä liito-oravan takia, Lantta kertoi.

Hänen mukaansa Kaakkois-Suomen ELY-keskus lupasi kaksi vuotta sitten tehdä suunnitelmat myös Mattilan ja Mäntylän meluvalleista. Suunnitelmia ei kuulu toistaiseksi tulleen.

 

Ylijäämämaita kyllä tulee jatkuvasti asuin- ja muusta rakentamisesta. Nordkalk hakee parasta aikaa kaivostoimintansa ylijäämälle läjitysalueita lähistöltään.

Melunestoon ylijäämämaita on käytetty Kuuselassa ja muissakin kaupunginosissa ja on meininki käyttää myös Ojala-Tuomelan alueella.

Eilisillan tilaisuudessa muistutettiin, että maiden siirto lähelle säästää kustannuksia. Kaupungin yleiskaava-arkkitehti Marjo Saukkonen kuitenkin vakuutti, että Ojala-Tuomelan meluvallin tarkoitus on oikeasti suojata asukkaita.

-Junia kulkee nyt harvakseltaan, mutta kun Mustola ja Nuijamaantien varsi kasvaa, junaliikennettä voi tulla lisää, hän sanoi.

Asukkaat vaativat kaupungilta jämäkkyyttä Ojala-Tuomelan kakkosalueelle syntyneen epävirallisen kaatopaikan häätämisessä. Kaupungin toivottiin muutenkin huolehtivan paremmin asuinalueiden ympäristön siisteydestä.

-Asukkaiden pitäisi itse olla aktiivisia, sanoi kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

Hänen mukaansa tavoitteena on saada asukkaat yhteistyöhön ympäristön kohentamisessa, koska kaupungilla ei ole siihen tarpeeksi rahaa.

-Uusille alueille tulee vähän hoidettuja puistoja. Kaikessa pyritään suunnittelulla minimoimaan hoitotyötä, Tolonen kertoi.

Asukkaiden ensi kesän haasteeksi hän osoitti jättipalsamin kitkemisen, vaikka talkoilla.

 

Asukastilaisuus pidettiin Myllymäen koululla, minkä laajentaminen on Jari Lantan mukaan äärimmäisen tärkeää. Kouluun rakennetaan nyt lisäluokkia, mutta niiden riittävyyttä epäillään.

Eteläisille alueille tulee lisää uudisasukkaita, pääasiassa lapsiperheitä. Lantan mukaan Ojala-Tuomelan suunnassa asutus laajenee 6 000 asukkaaseen ja Kuuselan eteläpuolelle on suunnitteilla 3?000 asukkaan Jyleikönmäen alue, joten Mäntylänkin uuden koulun tekoon paine kasvaa.

Nykyisin Mäntylän oppilaat käyvät koulua parakeissa.

Leena Sallinen