Pakotteet nakertaisivat Etelä-Karjalaa

TALOUSPAKOTTEET. Viisumirajoitukset vähentäisivät ostosmatkailua. Vientikielto näkyisi monen yrityksen liikevaihdossa.

Ilpo Leskinen, Helena Rissanen

EU:n Venäjään kohdistamat talouspakotteet nakertaisivat erityisen kovin Etelä-Karjalaa. Viisumirajoitukset hankaloittaisivat venäläisten ostosreissuja ja suomalaisten Venäjän-matkailua. Vientirajoitukset pakottaisivat esimerkiksi Valion järjestämään maidonjalostusta uudella tavalla.

-Yritämme parhaillaan kartoittaa, mitä tapahtuisi, jos tavara ei liikkuisi Venäjälle. Meille tulee joka päivä tietty määrä maitoa. Se on nopeasti pilaantuvaa tavaraa, joka äkkiä pitää jalostaa johonkin muuhun muotoon, Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen kertoo.

Venäjä on Valion suurin vientimarkkina. Viime vuoden liikevaihdosta Venäjän viennin osuus oli vajaat 19 prosenttia, ja Venäjän liikevaihto on kasvanut viime vuodesta yli kymmenen prosenttia.

 

Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine on tilanteesta huolestunut, mutta haluaa myös rauhoittaa keskustelua.

-Asiakkaat ovat jo alkaneet soitella ja kysellä, voiko Venäjälle yhä matkustaa. Toistaiseksi kaikki sujuu ennallaan. Jos olosuhteisiin Venäjällä tulee muutoksia, ulkoministeriö tiedottaa asiasta.

Laine toivoo, että mahdolliset painostustoimet eivät vaikuttaisi viisumeihin.

-Vastavuoroisuus varmasti toimii eli jos EU tiukentaa viisumipolitiikkaa, Venäjä tekee samoin. Jos viisuminsaanti tyssää, kyse on vakavasta asiasta.

Laineen mukaan olisi harmi, jos nousuun lähtenyt Venäjän-matkailu kärsisi juuri nyt rajoituksista.

 

Saimaa Beverages Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kuldar Kiil haluaisi uskoa, että mitään huonoa ei tapahdu.

-Toivon, että mitään pakotteita ei tule. Meillä on kuitenkin myyntiä myös muihin maihin. Uskoisin, että saamme parissa kolmessa kuukaudessa markkinoitua tuotannon muualle.

Yritys on Kiilin mukaan tehnyt jo paljon työtä löytääkseen uusia vientimaita.

-Neuvottelut Israelin kanssa ovat loppusuoralla. Tällä hetkellä runsas puolet tuotannosta menee Venäjälle ja loput esimerkiksi Gruusiaan, Armeniaan ja Baltian maihin.

 

Ruplan heikkeneminen on jo tähän mennessä keventänyt Etelä-Karjalassa asioivien venäläisturistien ostoskasseja.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka kertoo, että matkaa kohti keskimäärin käytetyn rahan määrä väheni viime vuonna. Ruplan heikkenemisen takia matkustajamäärän kasvu hidastui viime vuonna kahdeksaan prosenttiin.

Ennakko-oletuksena Nurkan mukaan oli, että pienituloisimpien matkustusinto vähenisi eniten, mutta kasvu on hiipunut enemmänkin suurituloisten ryhmässä.

TAK on arvioinut, että matkustajamäärän luonnollinen kasvu olisi 15 prosenttia vuodessa, jos ruplan kurssi pysyisi vakaana eivätkä tullisäädökset rajoita turistituontia.

 

Venäjän talouskasvun hiipuminen ja ruplan kurssin heikkeneminen tekevät Virosta ostosmatkailijoille hieman houkuttelevamman kohteen kuin Suomesta. Tällaista oli Nurkan mukaan havaittavissa vuonna 2009, jolloin Venäjällä oli taantuma.

-Virossa hintataso on edullisempi, ja sieltä saa samoja tuotteita kuin Suomesta. Esimerkiksi Presidentti-kahvi on Virossa reilun neljänneksen halvempaa kuin Suomessa.

 

Tausta

Ukrainan tilanteen kärjistyminen voi vaikeuttaa Venäjän ja EU:n välisiä suhteita.

EU saattaa harkita talouspakotteiden suuntaamista Venäjälle. Tämä tarkoittaisi vientirajoituksia ja hankaluuksia esimerkiksi venäläisten viisuminsaantiin.

Jos EU ryhtyy talouspakotteisiin, Venäjä vastaa luultavasti samalla mitalla, ja rajoittaa tuontia ja viisuminsaantia.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen, Helena Rissanen