Syksyllä perhedraamaa ja politiikka

Lappeenrannan kaupunginteatteri tuo syksyllä näyttämölle kaksi uutta ensi-iltaa. Wolkoffin talossa ei jatka ohjelmistossa.

Kirjoittaja:
 

Yksi klassikko ja yksi moderni näytelmä. Romantiikkaa ja talouspolitiikkaa. Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskausi sisältää kaksi hyvin erilaista ensi-iltaa.

 

Ingmar Bergmanin televisiosarjasta ja elokuvasta tehty näytelmä Fanny ja Alexander tulee ensi-iltaan syyskuussa. Teatterinjohtaja Jari Juutinen kertoo pyöritelleensä ajatusta jo pitkään.

— Lappeenrannassa tätä näytelmää ei ole tehty ikinä. Se on klassikko, mutta hyvällä tavalla — hyvin kirjoitettu perhedraama, hän sanoo.

Ekdahlin teatterisuvun elämästä 1900-luvun alun Ruotsissa kertova näytelmä on Essi Väisäsen esikoisohjaus Lappeenrannassa.

 

Lokakuussa ensi-iltaan tulee Neljäs tie -niminen komedia suomalaisesta demokratiasta. Kansallisteatteriin vuonna 2013 valmistunut kohunäytelmä tuo lavalle Suomen talouspoliittisen historiikin, sodista eurokriiseihin.

Devalvaatiot, talouspolitiikat ja entiset ministerit saattavat ajatuksen tasolla tuntua kuivahkoilta, mutta lavalle nostettuina meno on toinen.

— Näytelmä on kuin Täällä Pohjantähden alla uudelleen kirjoitettuna. Tarina alkaa suosta, kuokasta ja Jussista ja tuo katsojan nykytilanteeseen, jossa Eurooppa on ilmiliekeissä. Kauhea tarina kerrotaan komiikan keinoin.

Talon omalla väellä syntyvä komedia tulee olemaan Juutisen viimeisiä ohjauksia Lappeenrannassa, ainakin tällä tietoa. Oletko jo tehnyt päätöstä uudelle sopimuskaudelle hakemisesta?

— En kommentoi, Juutinen nauraa.

 

Jäniksen vuosi, Peter Pan, Mielipuolen päiväkirja, Tohvelisankarin rouva ja Sad Songs from the Heart of Europe jatkavat syksyn ohjelmistossa. Vierailu- ja festivaaliohjelmistossa jatkaa Vieraat. Kiinnostuksen mukaan sitä voidaan esittää myös Lappeenrannassa. Sad Songs from the Heart of Europe puolestaan kiinnostaa ulkomaisilla teatterifestivaaleilla.

Sen sijaan Wolkoffin talossa poistuu ohjelmistosta käytännön syistä. Teatteri olisi halunnut jatkaa sen esityksiä, mutta talossa ei ole tarpeeksi varastotilaa näytelmän isoille lavasteille.

— Seuraavaa teatterinjohtajaa ajatellen olen miettinyt myös sitä, että jos siirryttäisiin hieman erilaiseen systeemiin. Näytelmiä esitettäisiin harvemmin, mutta pidemmän aikaa, Juutinen toteaa.

Näytelmä on kuin Täällä Pohjantähden alla uudelleen kirjoitettuna.

Jari Juutinen

Syksyn uudet näytelmät

Fanny ja Alexander

Neljäs tie

Syksyllä jatkavat näytelmät

Jäniksen vuosi

Peter Pan

Mielipuolen päiväkirja

Tohvelisankarin rouva

Sad Songs from the Heart of Europe

Piia Kaskinen