Pumppaamo on tärkeä pisara Pien-Saimaalle

Pien-Saimaa. Uusi pumppaamo tuo puhdasta vettä Pien-Saimaalle syksyllä, mutta hajakuormituksen karsimisessa on vielä kova työ.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen

Kivisalmen pumppaamon käyttöönotto elokuun lopussa on Pien-Saimaan kunnostuksen tärkein askel tänä vuonna.

-Pitemmällä tähtäimellä suurin haaste on hajakuormituksen vähentäminen, projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta sanoo.

Vaikka hajakuormituksen hallinta on vaikeata, Auran mukaan on tavallaan hyvä, että vastuu jakautuu Pien-Saimaan ympäristössä maatalouden, metsätalouden, haja-asutuksen ja turvetuotannon kesken. Yhtä syyllistä ei tarvitse leimata.

Asennekasvatusta on jatkettava, sillä esimerkiksi haja-asutusalueiden jätehuollon parantaminen sujuu heikosti, kuvasi Lappeenrannan ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen eilisessä Pien-Saimaa-illassa Lappeenrannan valtuustosalissa.

 

Asenteisiin yritetään vaikuttaa tänä vuonna muun muassa Hulevesipyöräilyllä, kosteikkoiltamilla, erilaisilla yleisötilaisuuksilla sekä Veera Vesipisara -hahmon jakamalla ympäristökasvatuksella.

-Ainakin se on selvä, että asia kiinnostaa ihmisiä. Puhtaan veden merkitys varmasti ymmärretään, Aura viittasi lähes täyden valtuustosalin yleisöön.

Muut tärkeät askeleet Pien-Saimaalla ovat hoitokalastuksen jatkaminen sekä 15 uuden kosteikon rakentaminen jo valmiiden 28:n rinnalle.

Positiivinen kannustin oli Pien-Saimaan veden laatu viime syksyn mittauksissa. Esimerkiksi Lappeenrannan edustalla veden laatu oli hyvä ja Taipalsaaren selilläkin tyydyttävä.

Välttävää se ei ollut missään muualla kuin perinteisen mustan pisteen kohdalla Savitaipaleen Lavikanlahdella.

 

Kivisalmen 2,3 miljoonan euron pumppaamon kohdalla liikenne palautuu Taipalsaarentielle kierto- tieltä 8. huhtikuuta. Salmen läpi veneilijälle puolestaan kerrottiin, että rullarata pienveneille otetaan käyttöön pumppaamon kohdalla kesäkuun alussa.

Vesa Salminen