Taivaalle vaan kun pääs

Elokuva. Kai Kuntolan dokumentti tekee kunniaa Etelä-Karjalan hävittäjälentäjille.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Kesällä 1944 Suomi oli pulassa. Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen, ja pommikoneet vyöryivät niin Karjalankannaksen kuin Suomenlahden yllä.

Koneet joutuivat kuitenkin usein kääntymään takaisin, sillä niitä vastaan lähtivät Immolan, Taipalsaaren ja Lappeenrannan kentiltä hävittäjälaivueet. Koneita lensivät pelottomat nuoret miehet, joiden kunniaksi on juuri valmistunut dokumenttielokuva Hävittäjälentäjät.

Taipalsaarelainen mediataiteilija Kai Kuntola haastatteli 40 minuutin dokumenttiaan varten neljää lentäjää. Antti Tani, Kullervo Joutseno, Sakari Heiskanen ja Aimo Vahvelainen kertoivat kokemuksiaan. Heistä Vahvelainen ehti kuolla ennen kuin dokumentti valmistui.

Vaikka sotahistoriaa on kerrattu monin muodoin, vastaavaa dokumenttia ei Kuntolan mukaan ole aiemmin tehty.

 

Kuntola ihmettelee lentäjien rohkeutta.

—?Kertaakaan ei tullut esiin, että he olisivat pelänneet. Heillä oli valtava polte ja halu pelastaa tämä maa.

Lentäjät eivät malttaneet edes lähteä lomille.

—?Taivaalle vaan kun pääs, Kuntola kuvailee lentäjien tunnelmia.

 

Hävittäjät pudottivat viholliskoneita, mutta yleisin tehtävä oli torjunta. Joskus riitti pelkkä pelote. Jopa kymmenen pommikoneen laivue saattoi kääntyä suomalaisten edestä takaisin.

Vahvelainen sanoo dokumentissa, että häntä ujostutti mennä vihollista vastaan.

—?Kun sieltä tuli 15—20 konetta ja meiltä oli vain kaksi.

Suomalaiset lentäjät olivat hyvin koulutettuja ja luottivat taitoihinsa. Kantola arvelee, että se oli osasyy pelottomuuteen.

Hävittäjälentäjät olivat tähtiä, joista tehtiin jopa nimikirjoituksin varustettuja ihailijakuvia. Pudotukset he merkkasivat viivoina koneen peräsimeen. Esimerkiksi hävittäjä-ässä Antti Tani pudotti suurhyökkäyksen aikaan kolme venäläiskonetta samalla lennolla.

 

Kantola sanoo, että lentäjät olivat ylpeitä osallisuudestaan sotatoimiin. Heidän ansiostaan moni Suomen kaupunki säästyi pommituksilta, mikä nopeutti jälleenrakentamista.

Koska kyse oli nuorukaisista, Kantola on liittänyt dokumenttiin rakkauskertomuksen ja aidon sota-ajan rakkauskirjeen. Elokuvaa on TK-filmien ja SA-kuvien lisäksi elävöitetty rekonstruoiduilla kohtauksilla ja animaatioilla, joissa kuvataan ilmataistelu niin kuin se oikeasti käytiin.

Elokuva julkistetaan virallisesti 8.3., minkä jälkeen dvd:tä voi ostaa ilmailumuseoiden kaupoista.

Leena Härkönen