UUTISEN TAKAA. SaiPan tulevaisuus näyttää valoisalta

SaiPa korjasi itsensä tuloksentekovireeseen vuosien työllä. Seuran perusrakenne on nyt kunnossa. Se mahdollistaa menestymisen jatkossakin.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen

@esaimaa.fi

SaiPa on rakentanut itselleen hyvän pohjan menestyä jääkiekkoliigassa tulevinakin kausina.

Meneillään olevan keltamustan karnevaalin takana on viitisen vuotta sitten alkanut muutosprosessi. Se on kaikessa hiljaisuudessa muovannut SaiPasta yhden jääkiekkoliigan terveimmillä pohjilla toimivista seuroista.

SaiPan kurssin käännös lähti urheilupuolen vetämänä. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin pystyi ammattitaidollaan ja persoonallaan nostamaan joukkueen sisäisen vaatimustason ratkaisevasti aiempaa korkeammalle.

Selinin päävalmentajakausien 2008-2012 aikana joukkueeseen muodostui ydinjoukko, jonka urheilullinen esimerkki alkoi kiskoa ympärillä olleita oikeaan suuntaan.

Moni ammattilaisurheilija kehittyi ammattimaiseksi urheilijaksi. SaiPa löysi urheilullisen identiteettinsä uudelleen.

Noiden vuosien hedelmiä keräävät nyt muun muassa kapteeni Ville Koho, Simon Backman, Per Savilahti-Nagander ja Jesse Mankinen. Selin sai palkinnon uurastuksestaan maajoukkue- ja KHL-valmentajuuden muodossa.

SaiPan vetovoima pelaajamarkkinoilla ei ole kasvanut rahan vaan urheilullisen osaamisen kasvun seurauksena.

Joukkueen sisäinen ajatusmaailma ohjaa uusia tulijoita automaattisesti ryhmän kannalta oikeisiin toimintatapoihin.

Malliesimerkkejä ovat muun muassa Tommi Jokinen, Janne Tavi, Lauri Taipalus ja Patrick Davis.

Pekka Tirkkonen hankittiin SaiPan päävalmentajaksi vuonna 2012. Hän ei pelkästään pystynyt ylläpitämään Selinin luomaa ilmapiiriä, vaan on kyennyt jalostamaan sitä edelleen.

Urheilujohtaja Antti Tuomenoksa on kasannut liigan ylivoimaisesti parhaan joukkueen käytettävissä olevaan euromäärään suhteutettuna.

Kevät näyttää, onko joukkue liigan paras myös absoluuttisesti.

 

Toimiston puolella SaiPa koki kriisin ennen kuin ratkaiseva muutos alkoi. Dale McTavishin jäähyväiskausi 2010-2011 toi seuralle jättimäisen 904?000 euron tappion.

Karu luku kätki alleen myös jotain rakentavaakin: seuran oman ravintolan perustamiskulut.

SaiPan yritystoiminnan kannalta merkittävin käänne tapahtui elokuussa 2011, jolloin seura palkkasi toimitusjohtajakseen Riku Kallioniemen.

Kallioniemi on taustaltaan vakuuttava seurajohtaja ammattiurheiluun: entinen SaiPan kapteeni, tuotantotalouden diplomi-insinööri ja alla kattava työkokemus yrittäjänä ja eri liiketoimintojen kehittäjänä.

Yleensä vastaavan cv:n ammattilaiset louhivat euroja liikevaihdoiltaan huomattavasti kotimaista jääkiekkoilua suuremmilla aloilla.

Kallioniemi teki SaiPan toimistossa saman muutoksen kuin Selin joukkueen pukuhuoneessa. Päivittäisen toiminnan laatu kasvoi.

Uusi toimitusjohtaja asettui myös vahvasti joukkueessa syntyneen linjan taakse todeten, ettei SaiPa aio jäädä suosiolla isompien seurojen taustalle.

Sanoille on tullut katetta. Tiukka kulukuri yhdistettynä nappiin osuneisiin henkilövalintoihin on vienyt SaiPan vahvalle kasvu-uralle.

 

SaiPa tekee kuluvalta kaudelta erinomaisen urheilullisen ja taloudellisen tuloksen.

Seuran viime kauden 743?000 euron jättipottia pönkitti maalivahti Jani Niemisen ainutkertainen myynti KHL-liigan superrikkaaseen Kazaniin.

Nyt kaikki viivan alle jäävä on seurausta pitkäjänteisestä, laadukkaasta ja kunnianhimoisesta perustyöstä.

Urheilu ei ole eksaktia tiedettä. Onnistumisen ja epäonnistumisen välinen ero on huipputasolla hyvin pieni. Todennäköisyyksiin voi silti vaikuttaa. SaiPan peruskunto on nyt hyvin vahva.

SaiPan menestys on kaikkea muuta kuin sattuma, tuuria tai taivaan lahja. Jos ja kun trendi jatkuu, seura voi kiittää kaikesta itseään.

Anssi Silvennoinen