Venäjällä luotetaan Lemin laatuun

Lemi.  Te-Pa Medical valmistaa sairaalakalusteita suomalaisille ja venäläisille. Pienen toimijan ketteryys auttaa kauppojen synnyssä.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Venäjä on lemiläiselle Te-Pa Medicalille tärkeä vientimaa. Yhtiön valmistamista sairaalakalusteista 30 prosenttia meni viime vuonna itänaapuriin.

— Ainakin toistaiseksi kauppa on käynyt ihan normaaliin tahtiin, kertoo yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja Jarkko Mäkeläinen.

Ruplan arvon aleneminen euroa vastaan voi kuitenkin kauppaa hiljentää.

Ukrainan tilanteesta johtuvat mahdolliset talouspakotteet eivät Mäkeläistä varsinaisesti pelota, koska yritys ei ole täysin Venäjästä riippuvainen.

— Mutta kyllähän se liikevaihtoa ja tulosta pienentäisi.

 

Te-Pa Medicalilla on Venäjällä kolme jälleenmyyjää, jotka ostavat tuotteet ja myyvät ne eteenpäin, Mäkeläisen arvion mukaan enimmäkseen yksityisille sairaaloille, vähemmän valtiolle.

— Sopimusta tehdessä perimme 30 prosentin ennakkomaksun ja loput siinä vaiheessa, kun tavaraa lastataan. Kuorma ei lähde, ennen kuin hinta on maksettu, Mäkeläinen kertoo.

Tilauksissa on yleensä yhden kuukauden toimitusaika, mutta nyt tilauskirjassa on myös yksi tilaus kesäkuulle.

Venäjälle yhtiön tuotteita on viety 1990-luvun puolivälistä lähtien. Te-Pa Medical ei ole ainoa suomalainen sairaalakalustevalmistaja Venäjän markkinoilla. Myös kilpailijoilla Lojerilla ja Merivaaralla on vientiä Venäjälle, missä luotetaan suomalaiseen laatuun.

— Länteen ei vienti kannata, sillä matkat ovat pitkiä ja rahti kallista. Saksassa ja muualla Euroopassa on omaa alan tuotantoa.

 

Kotimarkkinoilla kisaavat myös sairaalakalusteita maahan tuovat firmat.

— Suomalaisiin tuotteisiin luotetaan täälläkin. Vaikka julkisten sairaaloiden hankinnat pitää hankintalain mukaisesti kilpailuttaa, pitkät kahden kolmen vuoden mittaiset sopimuskaudet ja kotimaassa toimiva huolto ovat kotimaisten valmistajien etu, Mäkeläinen toteaa.

Merivaaraan ja Lojeriin verrattuna Te-Pa Medical on pieni tekijä. Pienuus on kuitenkin myös valtti.

— Meillä on joustava tuotantoporukka, jossa kaikki osaavat kaikkea. Voimme myös räätälöidä tuotannon tilaajan tarpeiden mukaan. Tutkimuspöytä voidaan tehdä muutamaa senttiä kapeammaksi, jotta se mahtuu hissiin ja kuljetettua yksityiselle lääkärisasemalle kerrostalon yläkerroksiin.

Vaikka kuntien talous on tiukalla, potilaat tarvitsevat sänkynsä joka tapauksessa ja kauppa käy. Yhtiön suurimpia tilauksia vähään aikaan oli Seinäjoen keskussairaalan uudisrakennuksen kalustaminen vuonna 2012.

 

Yhtiön palkkalistoilla on johtajan lisäksi 11 vakituista työntekijää. Kesäisin otetaan lomatuuraajia sekä suoraan että vuokrafirmojen kautta.

Puolet työntekijöistä asuu Lemillä, muut tulevat töihin Lappeenrannasta.

— Useampi työntekijä on tullut töihin lemiläisenä, mutta sitten muuttanut Lappeenrantaan. Niin minä itsekin, Jarkko Mäkeläinen kertoo.

 

Tepa-Medical Oy

Alkujaan järvenpääläinen, vuonna 1943 perustettu Teollisuuspalvelu Oy.

Jyrki ja Markku Mäkeläisen perheyritys vuodesta 1980.

Muutti Lemille 1989 kunnan rakennuttamaan teollisuushalliin.

Ajautui 1994 konkurssiin, minkä jälkeen perustettiin Te-Pa Medical Oy.

Nykyinen omistaja ja toimitusjohtaja Jarkko Mäkeläinen.

Liikevaihto 1,43 miljoonaa euroa 2013.

 

Toimitusjohtaja suunnittelee itse

Te-Pa Medical valmistaa kaikenlaisia ei-kiinteitä sairaalakalusteita sairaalasängyistä ja tutkimuspöydistä tippapullotelineisiin. Tuotteita on kaikkiaan sata eri nimikettä.

— Pyörät, moottorit ja kaasujouset ostetaan tai tuotetaan alihankkijoilla. Muuten työ tehdään täällä Lemillä. Putkea tuodaan toisesta ovesta halliin ja valmiita tuotteita toisesta ulos, toimitusjohtaja Jarkko Mäkeläinen kuvaa.

Tuotesuunnittelu on hänen omissa käsissään.

— Kun sain yhtiön vastuulleni seitsemän vuotta sitten, en uskaltanut palkata toista suunnittelijaa. Mutta kun tästä taantumasta päästään, se tulee ajankohtaiseksi, hän arvelee.

Nyt yhtiö panostaa vanhustenhuoltoon.

— Se on kasvava alue, jossa tarvitaan uudenlaisia, kodinomaisia hoitosänkyjä.

Kaija Lankia