Vilajokea voi liata saastunut maa

Ylämaa. Vuotoja ei ole löytynyt. Autokorjaamon maaperää tutkitaan.

Kirjoittaja:
Seija Hackman

Ylämaalla Vilajokea likaava aine ei ole yksin öljyä. Pelastuslaitoksen mukaan öljyn seassa on todennäköisesti jotakin muutakin, mutta vielä ei tiedetä, mitä.

Selkeää paikkaa, mistä ainetta jokeen päätyisi, ei ole löytynyt.

-Suurin piirtein pystytään haarukoimaan, mistä päin vuoto tulee. Kyse voi olla vanhoista aineista, joita maaperään on joutunut, päivystävä palomestari Heikki Liimatainen kertoo.

Yksi mahdollinen riskipaikka on Koskentiellä Ylämaan keskustassa sijaitseva autokorjaamo. Sen pihasta otettiin torstaina maanäytteitä, joista on tarkoitus analysoida suuri määrä erilaisia aineita. Paikalla on toiminut aiemmin kauppa ja muun muassa autojen pesupaikka.

-Mitään vuotoja nykyiseltä korjaamolta ei ole löytynyt, Liimatainen sanoo.

 

Poliisi selvittää, onko tapahtunut ympäristörikosta. Viranomaiset tarkistivat torstaina, että autokorjaamon toiminta on ympäristöluvan ehtojen mukaista.

Liimatainen kertoo, että kallio on paikalla lähellä maan pintaa. Voisi olla mahdollista, että sitä pitkin maahan joskus joutuneita aineita valuisi jokeen.

-Tai sitten syyt ovat ihan jossain muualla, vielä ei voi tietää, Liimatainen toteaa.

Vilajoesta eilen otettujen vesinäytteiden tulokset saadaan perjantaina. Maaperänäytteiden analyysi valmistuu ensi viikolla.

Seija Hackman