Jakomäen opit toimivat Sammonlahdessa

Lappeenranta. Iso nuorisoporukka viettää päivittäin aikaansa Sammonlahden kirjastolla. Häiriöitä on koitettu suitsia monin tavoin.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen

Sammonlahden kirjasto otti käyttöön kaikille yhteiset säännöt pari viikkoa sitten. Nyt nuoret sekä kirjaston ja nuorisotoimen työntekijät tietävät, millaisista rikkomuksista tulee porttikieltoa ja millaisista soitetaan vanhemmille.

Kirjastossa on ollut rauhatonta jo vuosia, etenkin niinä iltoina jolloin viereinen nuorisotila on kiinni. Muutama vuosi sitten kirjasto pyrki rauhoittamaan tilannetta vartijan voimin, vähän myöhemmin sinne hankittiin valvontakamerat. Pysyvää muutosta ei tullut, ja nyt ratkaisua haetaan toista kautta, yhteisellä tekemisellä.

Kirjasto ja nuorisotoimi aloittivat yhteisen hankkeen elokuussa. Sen ansiosta kirjahyllyjen katveessa työskentelee nykyään myös nuoriso-ohjaaja Jonna Huttunen. Vuosikymmen sitten hän hengaili kirjastolla itsekin.

Nyt hän näyttää nuorille elokuvia maanantai-iltaisin, ja pitää torstai-iltaisin on 10-17-vuotiaille piirustuspajaa.

Muina päivinä hän työskentelee päivävuorossa, sillä silloin nuorisotila on auki.

 

Koko ratkaisuksi elokuvista ja muusta yhteisestä tekemisestä ei kuitenkaan ole. Tärkeintä on keskinäinen tutustuminen ja kaikkiin häiriötilanteisiin puuttuminen.

-Mitään asiaa ei saa jättää selvittämättä. Nuorten pitää käyttäytyä eri tavalla kirjastossa kuin nuorisotalolla, toki pientä elämää saa sielläkin olla. Mutta kyllä he tietävät, mikä on luvallista ja mikä ei, Huttunen painottaa.

 

Lappeenranta otti hankkeeseensa oppia Helsingin Jakomäestä. Myös siellä kirjasto ja nuorisotalo ovat lähekkäin. Liki päivittäin kirjastolla oleskelee melkein satakunta nuorta.

Jakomäessä nuoriso- ja kirjastotoimen yhteishanke alkoi kolme vuotta sitten.

-Sitä ennen kirjasto joutui antamaan paljon käyttökieltoja, vartijoita ja poliiseja kutsuttiin paikalle usein. Henkilökunta oli hyvin väsynyttä, kertoo nuoriso-ohjaaja Ulla Virtanen.

Yhteinen tekeminen auttoi. Esimerkiksi peli-illat, sarjakuvapajat ja työhakemustalkoot kirjastohenkilökunnan avulla. Mutta pikaratkaisuja ongelmiin ei tullut, vaikka joku saattoi sellaisia toivoakin.

-Kaikkein tärkeintä on lähestyä nuorta myönteisesti. Tutustuminen ja luottamus vähentävät kukkoilun tarvetta.

 

Lunkeimmankin kirjastonhoitajan pinnaa koetellaan, kun asiakaspalvelutilanne on kesken ja kauempana oleskeleva nuorisojoukko huutelee hävyttömyyksiä.

-Yleensä asiakkaat tietävät tilanteen. Heille voi sanoa että anteeksi hetkinen, nousta tuolilta ja käydä juttelemassa meluajille. Tiskin takaa heille ei kannata huudella. Provosoitua ei kannata, vaikka sen välttäminen voi vaikeaa ollakin, Virtanen sanoo.

Kolmen vuoden yhteistyö on rauhoittanut Jakomäen tilannetta huomattavasti. Käyttökieltoja jaetaan edelleen, eikä yhteinen tekeminen kiinnosta kaikkia, mutta porttikiellot ovat vähentyneet.

Yhteinen hanke ei ole tarkoittanut pikaista kaikkien ongelmien ratkaisua Sammonlahdessakaan. Asiakkailta tulee edelleen palautetta melusta, etenkin niinä iltoina kuin nuorisotalo on kiinni. Sen sijaan sotkeminen ja ilkivalta ovat vähentyneet.

Piia Kaskinen