Kovan tason herrasmies

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Namika nosti Pasi Riihelän pelinumeron pysyvästi urheilutalon kattoon. Ysin paikka on mestaruusviirien rinnalla.

Kirjoittaja:
Pauli Saukkonen

Pasi Riihelä on harvinainen tapaus. Voidaan kysyä onko mahdollista, että valoisan ja sosiaalisen elämänkatsomuksen omaava, aina kohtelias ja ystävällinen ihminen on kovatasoinen huippu-urheilija?

Vastaus on myönteinen. Todisteyksilö löytyy: koripalloilija Riihelä on täsmälleen edellä kerrotun tapainen.

-Hyvin, hyvin harvoin näkee noin ystävällistä miestä. Pelaamisesta voisi sanoa paljonkin. Muistan Pasin miehenä, jonka kanssa pelatessa kaatui muun muassa. Moskovan ZSKA, Catzin päävalmentaja Mika Haakana vahvisti.

-Viimeisen päälle herrasmies, mutta vastustajana pirullisen vaikea, joka osasi käyttää paikat hyväkseen, entinen Kouvojen pelaaja, nykyisin Joensuun Katajan käskijänä toimiva Jukka Kataja totesi.

 

MISTÄ moinen sitten kumpuaa.

-Kaiketi kotikasvatuksellakin on merkitystä, mutta mielestäni Saksassa pelatessani aloin nähdä maailmaa eri lailla, Riihelä pohtii.

-Mielestäni muiden elämän näkeminen ja omat virheet kouluttivat.

 

SUOMEN koripallomaajoukkueen kapteenin tulo LrNMKY:n riveihin 2001 oli lappeenrantalaiselle koripalloilulle lottovoitto.

Kaikki Namikan pelaamista taakse jääneiden vuosien aikana seuranneet eivät ole voineet olla näkemättä Pasi Riihelän merkitystä joukkueelle.

Hän oli se mies, joka hitsasi joukkueen yhteen kerta toisensa jälkeen.

-Meillä oli vahvoja persoonia. Joukkueessa oli hyvä henki. Sen takasi se, että pelaajien kesken oli kunnioitus toisia pelaajia kohtaan – myös niitä kohtaan, jotka eivät kuuluneet parhaimpiin.

Ja tulokset kertovat mitä kaikkea saavutettiin. Tämän vuosisadan alku oli Namikalle aivan huikea: komeimpina saavutuksina kaksi Suomen mestaruutta ja neljä Suomen cupin voittoa.

Koripallopiireissä Mr. Namikaksi kutsuttu Riihelä oli lauantaina hyvin ansaitun juhlinnan kohteena, kun hänen pelipaitansa numero 9 jäädytettiin ja nostettiin Lappeenrannan urheilutalon katon rajaan Namikan Suomen mestaruuksista ja Suomen cupin voitoista kertovien viirien viereen.

-Tämä on tosiaan paikallaan, sillä Pasi Riihelähän on yhtä kuin Namika, seuran pitkäaikainen työntekijä Eija Suoreijus totesi.

-Hyvin ansaittu hetki. Tullessani Namikaan oltiin pohjalla. Oli paljolti Pasin ansiota, että lähdin puheenjohtajaksi ja nyt on päästy eteenpäin. Toivottavasti hän jatkaa seuran johtotehtävissä, Namikan puheenjohtaja Pekka Hakkarainen toivoi.

-Pasin kaltaisia sosiaalisia ja välittömiä ihmisiä on hyvin vähän. Hänellä on paljon annattavaa Namikalle, liikuntaneuvos Pekka Litmanen tuumi.

Pauli Saukkonen