Sammontori on heräämässä taas henkiin

LAPPEENRANTA.  Pizzeriayrittäjä palasi paikalle 8,5 vuoden poissaolon jälkeen. Toiveissa on etninen ruokakauppa sekä kierrätysliike.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Yli kahdeksan vuotta sitten Behcet Demirel sulki kebab-pizzeriansa Sammontorilla. Toissa päivänä hän aukaisi ravintolansa jälleen.

— Toivon, että koko liikekeskus alkaisi elävöityä, Demirel sanoo.

Unohdetun oloinen Länsi-Lappeenrannan kauppakeskus onkin heräämässä henkiin, vaikka tyhjää tilaa löytyy vielä runsaasti.

Demirelilläkin on pizzeriaansa vastapäätä tyhjä liiketila, joka toimii nyt lähinnä romuvarastona.

— Perusta siihen etninen ruokakauppa. Sille olisi kysyntää, patistelee Sammonlahden asukastoiminnan ohjaaja Anne-Liisa Lindgren-den Oude.

 

Pyöreä kauppakeskus oli erikoinen, upea ja harvinainen valmistuessaan vuonna 1988. Lähin vastaava rakennus löytyi Tukholman Rågsvedin kaupunginosasta.

Sammontorin kukoistuksen aikaan sieltä löytyi muun muassa posti, kahvila, autokoulu, parturi ja kukkakauppa.

Nyt apteekki-kyltit ovat harhaanjohtavasti paikallaan, vaikka itse apteekki on siirtynyt Sammontorille kuoliniskun antaneiden markettien yhteyteen Korpikunnaankadulle. Apteekin paikalle on asettunut Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys.

Lakkautetun R-kioskin paikalle on tulossa fysikaalinen hoitolaitos. Yksi fysioterapeutti rakennuksesta jo löytyykin, sekä kauneushoitola.

Sammontorilla on useita kokoontumispaikkoja: asukastila, monikulttuuritila Kompassi ja nuorisotalo. Sieltä löytyy myös länsilappeenrantalaisten kirjasto ja muskari.

Pitkäikäisimmät Sammontorin yritykset ovat ravintola Raittinen ja suutari Pekka Metso. Uusi tulokas on kirpputorimyymälä Sampo, jonka yhteydessä toimii käsityöpajoja.

 

Minimanin paluusta puhutaan Sammontorilla. Kauppa lopetti toimintansa Sammontorin veturina vuoden 2011 lokakuussa.

Yrittäjä Juha Aarnio on kiinnostunut palauttamaan Minimanin Sammonlahteen. Hän haluaisi rakentaa uuden hallin Sammontorin läheisyyteen, mutta vanha paikkakin on harkinnassa.

Aarnio on tavannut kaupungin virkamiehiä ja mahdollisia tontteja Minimanille olisi tarjolla. Alueen liikenne- ja parkkipaikkajärjestelyt vaatisivat Aarnion mielestä uudistuksia.

— Paljon pitäisi tapahtua, Aarnio sanoo.

 

Sammontori seistä jurnottaa umpimielisen näköisenä.

— Hullua, että kauppakeskus on suunniteltu sisäänpäin kääntyneeksi, harmittelee Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana.

Haakana tekee töitä sen eteen, että Sammontori avautuisi paremmin ulospäin ja siitä saataisiin alueen asukkaiden kohtaamispaikka.

— Sammontori kuihtui markettien tultua. Nyt kaikki käyvät siellä. Marketeilta pitäisi saada selkeämpi ja houkuttelevampi kulkureitti Sammontorille, Haakana visioi.

Koska alueella olisi kysyntää Kontti-tyyppiselle kierrätyskaupalle, Haakana on hakenut sellaista toimijaa. Toistaiseksi ei ole tärpännyt.

Asukkaat ovat toivoneet alueelle myös kahvilaa, kioskia ja kukkakauppaa.

Seuraava iso tapahtuma Sammontorilla on 24. toukokuuta. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa esiintyy lappeenrantalaisia bändejä ja erilaiset alueella toimivat järjestöt esittäytyvät.

 

Sammontori

Pyöreä ostoskeskus on Suomessa harvinainen. Yksi esikuva sijaitsee Tukholmassa.

Aikaisemmin Sammontorin osaomistajana oli Wasa Kiinteistöt Oy ja Sammontontin tiloissa toimi Spar kauppa.

Sittemmin Wasa Kiinteistöt Oy myi osakkeensa vakuutusyhtiö Varmalle.

Varma on myynyt osakkeensa ulkomaiselle sijoitusyhtiölle.

Kaisa Juntunen