Kylien väelle keksitään ajavia palveluita

Kyläpalvelut. Kylillä kiertävälle Mallu-autolle etsitään seuraajia. Liikunta-Mallu voisi tuoda liikunnanohjaajan ikäihmisille.

Kirjoittaja:
Etti Kantola

Eksoten Mallu-auton sisar-auto voisi viedä liikunnan ja kulttuurin ohjausta maaseudun ikäihmisille. Idean esittää Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu -yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Ikonen.

— Vietäisiin palveluita ihmisten luo.

 

Ikonen sanoo, että maaseudun hankkeet suunnataan usein nuorille ja aikuisille. Vanhuksille on maaseudulla vähän toimintakykyä ylläpitävää ohjelmaa.

Ikosen ehdotuksessa kyliä kiertäisivät liikunnanohjaaja ja kulttuurituottaja. Liikunnanohjaaja voisi esimerkiksi opastaa omatoimiseen harjoitteluun kunnon ja liikuntakyvyn ylläpitämiseksi.

— Että mitä voisi tehdä Kauniita ja rohkeita katsellessa.

Ikonen miettii, että auto voisi käydä kylällä vaikka kerran kuussa. Sillä välillä asiakkaat kirjaisivat ylös jumppaamisensa.

Kulttuurituottaja taas järjestäisi vaikkapa yhteisen tuokion ikäihmisten kanssa.

— Tämä palvelisi henkistä ja fyysistä puolta yhdessä.

 

Ikonen toivoo, että ideaa voisi jalostaa Eksoten sekä liikunta- ja kulttuurialojen väen kanssa. Kustannuksiksi hän arvioi kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Ikonen uskoo, että toiminta voisi osin toteutua vapaaehtoisvoimin.

Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula pitää ajatusta sinänsä hyvänä. Hän kuitenkin haluaisi kuntia mukaan toteuttajiksi.

— Mutta tottakai haluamme edistää terveyttä ja hyvinvointia. Kun Eksote ja kunnat istuvat saman pöydän ääressä miettimässä näitä asioita, kannattaa tämäkin ottaa esiin.

Nykyiselläkin Mallulla voisi järjestää vaikkapa liikuntatapahtumia kylätaloilla.

Karhulan mukaan kylille vietävien liikuntapalveluiden ennaltaehkäisevää vaikutusta ja sen tuomaa säästöä on vaikea todeta, vaikka esimerkiksi yksinäisyyden vähentäminenkin olisi arvokasta.

Ikäihmisten liikuntaa on saatu edistettyä kokonaisuutena, joskin palvelut keskittyvät kaupunkialueelle.

Karhula näkee, että seuraavat erityishuomiota tarvitsevat ongelmat ovat iäkkäiden yksinäisyys ja päihteiden käyttö.

 

Mallulle on todennäköisesti tulossa sisarauto. Pisimmälle suunniteltu toinen Mallu ei kuitenkaan tarjoa liikuntaa eikä kulttuuria.

Eksoten suunnitelmissa seuraavan rinnakkaisversion tarkoitus on kiertää ottamassa laboratorionäytteitä keskustojen ulkopuolella.

 

Näitä kylille viedään

Ruoka ja lääkkeet ovat tyypillisiä kylille kuljetettavia tuotteita.

Kylille vietävää työtä on tavallisesti kodinhoito ja kotisairaanhoito.

Perinteisistä autopalveluista ovat jäljellä kirjastoautot ja harvat myymäläautot.

Autoista myydään myös jäätelöä, lihaa, kalaa ja kauden satoa.

Eksoten Mallu on liikkuva sosiaali- ja terveydenhuollon vastaanotto.

Liikkuvia palveluja ovat myös kuljetukset, jotka noutavat asiakkaan kiinteän palvelun luo.

Etti Kantola