Nordic Clinic jää historiaan

Terveysturismi. Eksoten kumppaniksi tulossa ollut yhtiö vetäytyi Venäjä-bisneksistä. Yhtiön talous on kuralla ja koko hallitus eronnut. Toiminta jatkuu uudessa yhtiössä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Lappeenrantaan yksityissairaalaa venäläisturisteille Eksoten kanssa suunnitellut Nordic Clinic –yhtiö ajetaan alas. Yhtiö luopuu venäläisten potilaiden välittämisestä Suomeen sekä potilashotellistaan Helsingissä.

— Suomeen matkustavien potilaiden määrä on vähäinen. Potilasohjaus ei ole muodostunut kannattavaksi liiketoiminnaksi, viestittää yhtiön ex-toimitusjohtaja Tero Silvola.

Hän on viime viikolla eronnut yhtiön toimitusjohtajan tehtävästä. Hallitus on muutenkin tyhjentynyt. Kaupparekisterin mukaan hallituksessa on kaksi jäsentä, mutta hekin kertoivat Etelä-Saimaalle eronneensa.

 

Nordic Clinicin talouskin on romahtanut. Osakepääoman menettäminen on rekisteröity 18. joulukuuta kaupparekisteriin. Osakepääoman menettäminen on imagohaitta ja vaikeuttaa yhtiön rahoituksen saamista.

Talous on ollut hutera jo siinä vaiheessa, kun Eksote kävi neuvotteluja Nordic Clinicin, Holiday Club Saimaan ja Indekon-sijoitusyhtiön kanssa yksityissairaalan perustamisesta Lappeenrantaan.

Nordic Clinic ilmoitti 11. joulukuuta vetäytyvänsä sairaalahankkeesta.

 

Nordic Clinic oli mukana työ- ja elinkeinoministeriön 2012 lopulla alkaneessa terveysturismia Venäjältä Suomeen edistävässä Finland Care -hankkeessa.

Vielä lokakuussa Finland Care -tapahtumassa Pietarissa Nordic Clinic kertoi venäläisille kumppaneille suunnittelevansa peräti kolmea omaa sairaalaa Suomeen. Ministeriön kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho kiinnitti huomiota ylisanoihin.

— Viestin pitäisi kuitenkin perustua totuuteen, hän toteaa.

 

Loppuvuoden 2013 jälkeen Nordic Clinicistä ei enää kuulunut mitään, eikä yhtiö enää ole mukana Finland Care -hankkeessa.

Laihon mukaan hankkeessa on nyt jäljellä yritysryhmä, jolla on edellytyksiä terveysturismin vaatimiin työläisiin vientiponnisteluihin.

— Aika nopeasti on tullut esiin, että liiketoiminta ei ole helppoa, Laiho sanoo.

Venäläisten ostovoiman hiipuminen viime kesästä lähtien pahensi tilannetta. Etenkin Nordic Clinicin kaltaisten välikäsien tilanne on vaikea, sillä Laihon mukaan venäläiset asioivat mieluummin suoraan sairaaloiden kanssa kustannuksia välttääkseen.

 

Silvola jatkaa bisneksiä marraskuussa perustetussa NC Investment -yhtiössä. Se käynnistää, konsultoi ja rahoittaa erikoissairaanhoidon palvelumalleja.

Asiakastiedon mukaan NC Investment on suuren riskin yhtiö muun muassa vastuuhenkilötaustan ja puutteellisen hallinnon vuoksi.

 

Nordic Clinicin  lyhyt lento

Vasta perustettu Nordic Clinic ilmoittautui tammikuussa 2013 halukkaaksi kehittämään terveysturismia Eksoten kanssa.

Kesäkuussa kerrottiin, että Nordic Clinic ja Holiday Club suunnittelevat yhdessä yksityissairaalaa. Eksote ei ollut tehnyt osallistumisestaan linjausta.

Lokakuussa Eksote kertoi Rauhaan suunnitellun sairaalan ottavan vastaan syöpä- ja silmäpotilaita. Eksote olisi sijoittanut yhtiöön 270 000 euroa.

Eksoten hallitus äänesti täpärästi hanketta vastaan. Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti kuitenkin ottaa hankkeen uuteen käsittelyyn.

Keskustelu sairaalan ympärillä kiihtyi. Joulukuun alussa Eksote päätti selvittää hankkeen lainmukaisuutta ja osakkaiden taustoja.

11. joulukuuta Nordic Clinic ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta.

Outi Salovaara