Saimaan markkinointiin on löytymässä yhteistyö

Matkailu. Etelä-Savo on tulossa mukaan Etelä-Karjalan Gosaimaaseen. Yhdessä pystytään isompaan panostukseen.

Kirjoittaja:
ANNE KOTIHARJU TIMO LAITAKARI

Etelä-Savo ja Etelä-Karjala ovat taas löytämässä toisensa Saimaan alueen matkailumarkkinoinnissa. Etelä-Karjalan markkinointia hoitavan Gosaimaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Saarinen kertoo, että Etelä-Savo ja sen matkailukohteet ovat liittymässä mukaan Goisaimaan markkinointiin.

Päätökset vielä puuttuvat. Saarisen mukaan haussa on malli, jossa Mikkeli ja Savonlinna keräävät oman alueensa yrityksiltä rahoitusta ja lisäksi hakevat Etelä-Savon liitolta hankerahaa vastaavasti kuin Etelä-Karjalassa tehdään. Kukin alue sitten saa Gosaimaan kautta näkyvyyttä samassa suhteessa rahoitusosuutensa kanssa.

Saarisen mukaan keskustelut Etelä-Savon suuntaan ovat olleet lupaavia. Alueen suuret matkailutoimijat ovat suhtautuneet ajatukseen myönteisesti.

 

Etelä-Savossa yritysten kokoavana voimana on toiminut Kruunupuiston toimitusjohtaja Hannu Ronkainen. Ronkaisen mukaan laajempaa yhteistyötä kannattavia yrityksiä on paljon.

– Eikä tämä ole mikään uusia asia. Aiemminkin on tehty yhteismarkkinointia Saimaan alueella ja Itä-Suomessa. Nyt sen merkitys taas ymmärretään.

Ronkainen korostaa, että Saimaa menestyy parhaiten, kun sitä markkinoidaan yhtenä matkailualueena.

– Tämä takia on järkevää, että matkailutoimijat keskittävät voimavaransa markkinoinnissa samoin kuin vaikka Lapin markkinoinnissa on tehty.

Yhdessä pystytään satsaamaan enemmän siihen, että Venäjältä, Euroopasta tai Kiinasta tuleva matkailija hoksaa valita juuri Saimaan alueen.

Kruunupuisto toimii myös Lappeenrannassa, Lappeenrannan kylpylässä, ja yhtiö on jo mukana Gosaimaassa.

– Ja tietenkin meitä kiinnostaa Lappeenrannan lentokenttä, alueen toimivin kansainvälinen kenttä. Kun me markkinoinnilla houkuttelemme väkeä tänne, se tukee lentokenttää.

 

Myös Suur-Savon osuuskauppa on valmis tulemaan mukaan. Yhtiöllä on hotelleita ja monta ravintolaa Mikkelissä ja Savonlinnassa.

– Yrityksille on esitelty Gosaimaan toimintaa. Nyt katsotaan, miten se soveltuisi myös Etelä-Savoon. Kyllä me vakavasti harkitsemme mukaan tuloa, kunhan vain tapa, millä me olemme mukana, selviää. Varmasti muutkin yritykset ovat tässä mukana, sen verran mielenkiintoinen hanke se on, arvioi matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi.

Savonlinnan Yrityspalvelujen yritysasiamies Matti Kivipelto tähdentää, että yrittäjien rooli on ratkaiseva.

– Heidän avulla se joko syntyy tai ei. Jos yritykset saadaan innostumaan, niin Savonlinnan yrityspalvelut on ottanut myönteisen kannan lähteä mukaan kuntarahoitusosuuteen.

Anne Kotiharju, Timo Laitakari