City-kortteli kurottelee taivasta

Lappeenranta. Kävelykatu Oleksin päätyyn nousevat suunnitelmissa kahdeksankerroksiset rakennukset. Matkatalo puretaan ja uusi rakennus ahmaisee viisi metriä Marian aukiosta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Lappeenrannan City-kortteliin kaavaillaan kahdeksankerroksisia rakennuksia. Niiden kahteen alimpaan kerrokseen tulisi liiketiloja.

Nykyinen Matkatalo Valtakadun varrelta sekä sen vieressä oleva Koulutalo purettaisiin. Marian aukio hieman pienenisi, kun Matkatalon paikalle rakennettavan uuden talon seinä ulottuisi viisi metriä nykyistä rakennusta syvemmälle aukiolle.

Myös nykyisen kirjakaupan ja Danske Bankin rakennuksen paikalle tulisi aikaa myöten kahdeksankerroksinen asuin-liiketalo. Tapanaisen talon paikalle kaavailtu Osuuspakin talo on kuusikerroksinen.

Koska rakennuksiin ei tule pihoja, on asukkaita varten tehty viherpihoja portaittain nousevien rakennusten katoille.

 

Kaupungin tekninen toimi esitteli maanantai-illan asukastilaisuudessa City-korttelin suunnitelmia. 3D-tekniikan ansiosta yleisö näki ikäänkuin katuja pitkin kulkemalla tai taivaalta katsomalla, miltä kortteli tulevaisuudessa näyttäisi.

Etenkin näkymä Lappeen kirkon vierestä kohti Oleksia oli kuin Manhattan Lappeenrannan mittakaavassa.

Matti J. Kuronen Lappeenrannan Killasta huokaisi syvään suunnitelmien edessä. Matkatalon purkaminen hämmästytti.

-En usko korviani tuosta Matkatalosta. Ja huolestuin hirveästi siitä, että jos jatkossa haluaa nähdä Saimaalle, niin kirkon tapuliin pitää rakentaa maisemahissi.

Kurosen mielestä aukion viereen tuleva uusi rakennus ahmaisee ”aika paljon aukiosta”.

Asukasaktiivi Jussi Sirkiä kuten kaupungin edustajatkin harmittelivat, ettei kortteliin saada kauppakeskusmaisuutta. Nyt jokainen rakennus on erillinen.

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki toivoi, että Oleksin päädyn rakennusten väliin jäävä City-käytävä joskus katettaisiin.

Jouhki kertoi, että kortteliin tulee huomattavasti lisää kerrosalaa ja joka tapauksessa 10?000-15?000 kerrosneliötä lisää liiketilaa.

 

Marian aukion puuttomuus ja jonkinlainen karuus suretti yleisöä. Nykyiset lehmukset pitää kaataa, ja tilalle tulee istutuslaatikoihin jotain.

-Kun puut lähtevät, niin valitettavasti siinä menetetään paljon. City-parkin kannen päälle ei kuitenkaan voi istuttaa puita, selvensi kaupungininsinööri Pasi Leimi.

Yhden yleisöarvion mukaan kortteli ”tulee liian täyteen ja liian ahtaaksi”. Toinen ehdotti, että suunnitelmille on ”pantava stoppi”.

-Tätäkö me haluamme? Ja kuka maksaa? Ihan kauhean näköistä.

 

Kaavaluonnokset nähtäville

Citykorttelin länsipäädyn kaksi asemakaavaluonnosta tulevat nähtäville 2. kesäkuuta. Luonnoksista voi jättää mielipiteen 27. kesäkuuta mennessä.

Matkatalosta ja Koulutalosta on tehty myös rakennushistoria- ja kuntoselvitys. Ne ovat kaavamateriaalin liitteenä.

Koulu- ja Kauppakadun kulmassa on rakennusoikeutta 6 000 kerrosneliötä. Portaittain nouseva rakennus voi olla enimmillään kahdeksankerroksinen.

Valta- ja Kauppakadun kulmassa on  6 400 neliötä rakennusoikeutta. Portaittain nousevat rakennukset voivat olla enintään kahdeksankerroksisia.

Kaavaprosessi vienee loppuvuoteen.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Anne Kotiharju