Keskusta selvä ykkönen Etelä-Karjalassa

ETELÄ-KARJALA. Kokoomus kakkonen. Demareilta katosi lähes 3 500 ääntä. Demariääniä valui tasaisesti muille puolueille. Stubb ja Rehn selvät ääniharavat.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Keskusta oli EU-vaalien selvä ykkönen Etelä-Karjalassa. Viisi vuotta sitten SDP haastoi keskustan häviten vain parilla sadalla äänellä, mutta nyt kakkoseksi nousi kokoomus ja perussuomalaisetkin hävisivät demareille vain vajaalla sadalla äänellä.

Vaalit olivat katastrofi SDP:lle, joka kadotti lähes 3 500 äänestäjää edellisiin EU-vaaleihin verrattuna. Myös vihreät menetti tuhatkunta äänestäjää edellistä vaaleista.

Imatralla SDP säilytti nipin napin paikkansa suurimpana puolueena, mutta Lappeenrannassa se romahti kauas kokoomuksen ja keskustan taakse. Perussuomalaisetkin hengittivät aivan niskaan ja SDP säilytti kolmossijansa vain 85 äänellä.

Perussuomalaiset lisäsivät kannatustaan niin maakunnan kaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa. Pienemmistä puolueista kannatustaan kasvattivat koko maakunnassa vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

 

Etelä-Karjalan selvät ääniharavat olivat Alexander Stubb ja Olli Rehn. EU-parlamenttiin valitsematta jääneistä Sari Essayah, Mikael Pentikäinen, Juho Eerola ja Riitta Myller mahtuivat kymmenen eniten ääniä saaneen listalle Etelä-Karjalassa.

Eteläkarjalaisista ehdokkaista kokoomuksen Aura Salla keräsi kokonaisäänisaaliikseen lähes 14 000 ääntä. Omassa maakunnassa hän ei mahtunut kolmentoista eniten ääniä saaneen listalle, vaikka päihitti kokonaisäänimäärässä selvästi esimerkiksi kansanedustaja Juho Eerolan.

Muista eteläkarjalaisista ehdokkaista vihreiden Hanna Holopainen sai 1?339 ääntä ja kristillisdemokraattien Laura Peuhkuri 609 ääntä.

 

Kymenlaakson ehdokkaista kokoomuksen Antti Häkkänen veti myös komean äänisaaliin, yli 12 000 ääntä. Keskustan Hanna Kosonen sai 3 900, demarien Anne-Kristiina Mikkonen 1 955 ja keskustan Antti Pakkanen 1 400 ääntä.

 

Lappeenrannassa ääniharavia olivat Alexander Stubb ja Olli Rehn, seuraavina Jussi Halla-aho ja Mikael Pentikäinen. Parhaan äänisaaliin saanut demari löytyi Lappeenrannassa sijalta yhdeksän, ja hän oli pohjoiskarjalainen Riitta Myller.

Imatralla Myller oli kakkosääniharava heti Stubbin jälkeen ja kolmonen oli Halla-aho. Lappeenrannan nelonen, Pentikäinen, löytyi Imatralla sijalta 20.

 

Etelä-Karjalan äänestysprosentti oli 33,9. Edellisissä EU-vaaleissa 2009 äänestysprosentti oli 35,3.

Heikki Sopanen