Monitoimiareena sai niskaansa rajut verot

IMATRA. Verottaja haluaa Aviasport-areenalta 180 000 euroa. Viime vuonna halliyhtiö maksoi kiinteistöveroa 24 500 euroa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Imatran Aviasport-areena-monitoimihalli on joutunut tukalaan tilanteeseen verottajan kanssa. Halliyhtiöltä vaaditaan tältä vuodelta kiinteistöveroa peräti 180 000 euroa.

Aviasport-areenan toimitusjohtaja Sakari Myllys ei alkushokista toivuttuaan ole menettänyt yöuniaan. Hänen mielestään summa ampuu niin paljon yli, että kyseessä täytyy olla verottajan tekemä virhe.

— Tällainen kiinteistöverolappu meille tuli, mutta siitä on jätetty vastine ja oikaisupyyntö. En näe realistisena sellaista kiinteistöveroa. Uskon, että se oikenee järkevään summaan. Jos sellainen lasku lankeaisi maksettavaksi, ovet sulkeutuisivat samana päivänä, kertoo Myllys.

Vaadittu kiinteistövero on huikea, kun sitä peilaa yksityisen monitoimihallin vajaan 300 000 euron liikevaihtoon.

 

Myllyksen mukaan viime vuonna he maksoivat kiinteistöveroa 24 500 euroa. Silloin halli ei toiminut ihan täyttä vuotta, koska käyttöönottotarkastus tehtiin vasta tammikuussa.

— Ehkä käsittely on mennyt tänä vuonna jollekin eri taholle. Vero on varmaan laskettu jonkin kuutio- ja neliötaulukon mukaan. Kuutioita ja neliöitähän on paljon, mutta kyseessä on ylipainehalli, jota jossain ei ole luokiteltu edes rakennukseksi. Pohjimmiltaan kyse on katetusta urheilukentästä.

Myllyksen mukaan kyse on nimenomaan tämän vuoden verotuksesta, ei viime vuonna liian kevyenä kannetun veron oikaisusta.

— Jos kyse olisi kaupunkialueelle rakennetusta samankokoisesta betonikolossista, niin sellaiselle tulisi lisähintaa helposti 10 miljoonaa euroa. Silloinhan summa voisi pompsahtaa tuollaisiin lukemiin, hän näkee.

 

Ylitarkastaja Auli Hirsjärvi verohallinnosta ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Yleisesti hän kertoo, että verotusarvoon vaikuttavat rakennuksen ominaisuustiedot kuten rakennustyyppi, rakennuksen koko sekä muu varustus.

— Mikäli kyse on normaalista monitoimi- tai urheilutalosta, silloin kiinteistövero kannetaan neliön mukaan, jonka (verotusarvo) on 851,48 euroa per neliö, sanoo Hirsjärvi.

 

Verohallinnon antaman ohjeen mukaan monitoimi- ja urheilutalojen kohdalla tulee kuitenkin huomioida, että hallimaiset urheilurakennukset voidaan arvostaa myös teollisuus- tai varastorakennuksina.

— Kuplahalli ei ole varsinainen monitoimirakennus, joten sellaisena sitä ei voine arvostaa.

Sakari Myllys odottaa asiaan ratkaisua ennen syyskuuta, jolloin kiinteistöveron ensimmäisen erä menee maksuun.

 

 

Aviasport-areena

Yksityinen, pääasiassa urheilukäyttöön tarkoitettu ylipainehalli Imatran Ukonniemessä.

Hallissa on täysmittaisen jalkapallokentän kokoinen tekonurmi sekä pienehkö yleisurheilualue. Hallin maksimikorkeus on 23 metriä.

Hallitila otettiin käyttöön marraskuussa 2012, mutta huoltorakennus valmistui ja käyttöönottotarkastettiin tammikuussa 2013.

Rakentaminen maksoi 2,3 miljoonaa euroa.

Hallin toiminta painottuu talvikaudelle. Kesäksi hallin aulatila vuokrataan Imatran uuden leirintäalueen vastaanottotilaksi.

Ensi talvikaudeksi monitoimihalliin tulee uudet kabinetti- ja saunatilat.

Kalle Sipiläinen