Kehruuhuone herää eloon jo ensi keväänä

Lappeenranta. Kaupunki etsii parhaillaan tilaan vuokralaista. Tavoitteena on, että entisestä Linnoituksen urheilutalosta tulee suosittu paikka erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Linnoituksen urheilutalossa voi jo ensi keväänä järjestää häitä ja muita tapahtumia. Lappeenrannan kaupunki etsii yrittäjää, joka ryhtyisi pyörittämään toimintaa Kehruuhuoneeksi nimetyssä rakennuksessa. Vuokralainen saisi tilan näillä näkymin käyttöönsä huhtikuussa.

— Jos yhtä päävuokralaista ei löydy, voimme harkita myös tilojen jakamista useamman vuokralaisen kesken, Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo.

Remontoitavan rakennuksen suunnittelu on jo pitkällä. Arkkitehti Mika Sairanen arkkitehtuuritoimisto Ovaskaisesta kertoo, että pyrkimyksenä on tehdä tiloista mahdollisimman monikäyttöiset.

— Työ on kuitenkin tarkoitus toteuttaa edullisilla perusratkaisuilla niin, etteivät korjauskustannukset ja sitä kautta tuleva vuokra nouse liian korkeiksi.

 

Tapahtumajärjestäjien on ollut vaikea löytää Lappeenrannan keskustasta isoa yhtenäistä tilaa, jossa voi järjestää suurempia juhlia tai vaikkapa kulttuuritapahtumia. Kehruuhuone paikkaa tätä puutetta. Siellä voi parhaimmillaan järjestää tilaisuuden 300 hengelle.

Entinen tennishalli muuttuu remontissa 270 neliön saliksi, jossa säilyy Urheilutalon avara huonekorkeus. Tarvittaessa salia voi jatkaa kahvilan puolelle, jossa ovat myös keittiö- ja wc-tilat. Lisäksi rakennuksen Saimaan puoleiseen päätyyn valmistuu kaksi kabinettia.

Vaikka rakennuksesta säilytetään esimerkiksi alkuperäiset ikkunat, väliovet ja kattopaneelit, tilojen yleisilme tulee Sairasen mukaan olemaan moderni ja raikas.

— Uuden pitää näyttää uudelta, Sairanen sanoo.

Taloa ei haluta ylikorjata, joten esimerkiksi ilmanvaihto jätetään painovoimaiseksi. Lattiarakenteet on pakko uusia. Pintamateriaaliksi tulee vaaleaksi käsitelty lankku.

 

Kehruuhuone uudistuu myös julkisivuiltaan. Sen päätyjä ja Kristiinankadun puoleista julkisivua kiertävät puuosat puretaan.

Sen sijaan julkisivun keskellä oleva tiiliosa säilyy. Aikanaan siinä sijaitsi vankien käymälä. Rakennuksen lattia on reilun metrin muuta rakennusta korkeammalla, koska lattian alapuolella sijaitsi aikanaan ulostesäiliö. Remontin yhteydessä tiilirakennus yhdistetään muuhun juhlatilaan pienellä lasikäytävällä.

Vuokratarjoukset Kehruuhuoneesta on jätettävä Lappeenrannan kaupungille vajaan kolmen viikon kuluttua, perjantaina 13. kesäkuuta.

Riina Nokso-Koivisto