Kesällä aina sattuu ja tapahtuu

Lappeenranta. Satamatori on toivotuin esiintymispaikka. Kesäteatterissa on vielä vapaita aikoja omaan käyttöön

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Lasten kadunmaalaustalkoot ja ensimmäinen kesäkonsertti käynnistävät kesätapahtumien kauden Lappeenrannassa sunnuntaina.

Kolmen kuukauden aikana kaupungissa on jotain meneillään päivittäin.

Säästökuuri kutisti kulttuuritoimen budjettia ja pakotti karsimaan perinteisiä tapahtumia, mutta paikalliset esiintyjät täyttävät lavat. Esimerkiksi 59 kesäkonsertin sarjassa on 30 erilaista paikallista esiintyjää.

Duoja, trioja, kuoroja, harmonikka- ja tanssiorkestereita sekä harpisteja, rokkibändejä ja soittokuntia. Konserttien esiintyjälista on lavea ja musiikkiskaala monipuolinen italoiskelmästä jazziin saakka.

— Korvaus konsertista ja yhteislaulutilaisuuden vetämisestä on pieni, 170 euroa, mutta esiintyjäksi on paljon halukkuutta. Bändit ja kuorot haluavat esiintyä, vs. kulttuurisihteeri Helena Hokkanen sanoo.

Satamatori on erityisen haluttu paikka sekä esiintyjille että yleisölle. Kaupunkilaiset toivovat tapahtumia olohuoneeseensa kesällä, mutta myös kauppatorin ja Joutsenon torin konserttisarjat ovat täyttyneet.

— Esiintyminen Satamatorilla on perinne. Korvaus on nimellinen, mutta ilman sitä tuskin lähdettäisiin, vaikkei tätä rahan takia tehdä, Carpe Diem -viihdekuoron rahastonhoitaja Anne Hurskainen toteaa.

Carpe Diem nousee Satamatorin lavalle ensimmäisessä arkikonsertissa ensi tiistaina. Ohjelmistossa on talvella treenattuja kappaleita, jotka antavat esimakua kuoron 20-vuotisjuhlakonsertista marraskuussa.

 

Kaupunki ei enää tuota kesäteatteria eikä Linnoituksen yötä. Kesäteatterissa on silti tarjolla uusia tapahtumia, sillä siellä on paljon kaivattuja yhteislaulutilaisuuksia. Tilaisuuksissa laulattavat Karjala-kuoro, Kuoromiehet ja Lappeenrannan naislaulajat. Myös yksin on mahdollisuus pääsee käsiksi mikrofoniin. Teppo Puhakainen järjestää lasten karaoketilaisuuksia kesäteatterissa ja torikaraokea Satamatorilla.

— Linnoituksen kesäteatteri on tapahtumien välipäivinä edelleen vuokrattavissa, jos kiinnostusta löytyy. Siellä on kulttuuritoimen omia tuotantoja ja näytelmä, mutta vapaitakin päiviä on, Hokkanen kertoo.

Kesäteatterin päiväkohtainen arvonlisäverollinen vuokra on 124 euroa. Summalla saa käyttöön katetun teatterikatsomon ja esiintymislavan sekä tarvittavat sosiaali- ja kahvilatilat Vihreästä makasiinista.

 

Linnoituksen yö juhlisti Lappeenrannan syntymäpäivää elokuun toisena viikonloppuna 20 vuotta. Yötä ei ole, mutta Linnoituksen nykyinen isäntä, kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Tibor Bogányi saa silti seuraajan Satamatorilla.

Yön ajan ja paikan Linnoituksessa ottaa museotoimen järjestämä Linna-päivä. Sitä varten voi verrytellä vaikkapa Taiji Hu Bianin uusissa, kesäkuisissa taiji-tilaisuuksissa.

 

Toistuvia tapahtumia

Kesäkonsertit: Satamatorilla tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 18—19, kauppatorilla lauantaisin kello 10—11 ja Joutsenon torilla torstaisin kello 11—12 (3.6.—31.8.).

Karaoke: torikaraoke Satamatorilla keskiviikkona 11.6., 2.7. ja 6.8. kello 19—21 ja lasten karaoke Linnoituksen kesäteatterilla lauantaina 28.6. ja 26.7. kello 14—15.

Taiji: Linnoituksen Radiotalon nurmiaukiolla keskiviikkona 4., 11. ja 18.6. kello 18—19.

Linnoituksen iltasoitto: Karjalan Kunnailla -nauhoitus joka ilta kello 22 (1.6.—31.8.).

Yhteislaulutilaisuudet: Linnoituksen kesäteatterilla perjantaina 6.6., 11.7. ja 15.8. kello 18.

Perinneratsukot Linnoituksessa ja satamassa ti—la (1.—31.7.).

Yksittäisiä tapahtumia

1.6. Lasten katumaalaustapahtuma kello 14—17 ja kesäkonserttikauden avajaiset kello 17—20, Satamatori.

20.6. Myllysaaren juhannuskokko.

29.6. Suur-Saimaan Ympäriajo — yli 25-vuotta vanhat ajoneuvot satamassa kello 10—16.

8.8. Linnoituksen Isännän valinta kello 20, Satamatori.

8—10.8. Rakuunapäivät.

9.8. King Street Cruisers kello 14—21, kauppatori.

9.8. Perheiden Linnapäivä kello 12—15, Linnoitus.

19—20.8. Pietarilaiset Markkinat Linnoituksessa

23.8. Myrsky Rock, Joutsenon tori.

23.8. Lappeenrannan taistelu –näytelmä, Linnoitus.

29.—31.8. Kyliltä kartanolle, Lauritsala.

30.8. Sataman valot kello 18—23, satama.

Kesän avajaiset

Satamatorilla 1.6. kello 13—20.

Mahdollisuuksien tori kello 13—14. Taljanka-kuoro, tanssiesityksiä, paikallisjärjestöjä, kasvomaalausta ja askartelua.

Lasten kadunmaalaustalkoot kello 14—17. Ohjaa Etelä-Karjalan Taiteilijaseura. Lisäksi Estradin sirkusesityksiä, taikuri Oscar el Husseini, Hatti Watit ja Two Stepin kevätjuhlanäytös.

Kesäkonsertti kello 17—20. Karjalan Laulu-Veikot, Two Stepin kevätjuhlanäytös, Piraters ja Lappeenranta big band solistina Timo Rönkä.

Petteri Värtö