Lappeenranta paraatipaikalla

Lappeenranta. Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään Lappeenrannassa. Päätapahtumat ovat Kimpisen kentällä ja Valtakadulla.

Ilpo Leskinen

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään Lappeenrannassa keskiviikkona 4. kesäkuuta. Paraati on aiempia vuosia monipuolisempi, sillä tapahtumia on luvassa koko päiväksi. Myös rakuunaperinne näkyy katukuvassa.

Paraatikatselmus järjestetään Kimpisen kentällä kello 12. Kello 13 alkava ohimarssi järjestetään Valtakadulla vesitornin suoralla. Ohimarssin vastaanottopaikka sijaitsee Valtakadun ja Pajakadun risteyksessä.

Ohimarssin vastaanottaa puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen. Hänen seurassaan ovat Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt ja Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Paraatijoukkoja komentaa Itä-Suomen sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Veli-Pekka Parkatti.

 

Paraatin kenttäpäällikkö, majuri Olli-Pekka Männistö kertoo, että ohimarssi oli aluksi tarkoitus järjestää Koulukadulla, mutta City-korttelin rakentamiskaavailujen takia etsittiin toinen paikka.

Lopulta Valtakadun vesitornin suora todettiin hyväksi niin paraatin kuin yleisön kannalta. Paikkaa oli esittänyt paraatin liikennepäällikkö Jari Repo.

Ennen paraatikatselmusta Kimpisen kentällä on luvassa yleisöä houkuttelevaa oheisohjelmaa. Aiempien paraatipäivien aikana on käynyt niin, että paraatikatselmusta on seuraamassa selvästi vähemmän yleisöä kuin ohimarssia.

Keskustan katuosuuksille ja parkkipaikoille tulee pysäköintikieltoja. Ohimarssin ajaksi suljetaan katuosuuksia muulta liikenteeltä.

Jari Repo toivoo, että yleisö tulee paikalle mahdollisimman vähän omilla autoillaan ja hyvissä ajoin. Lappeenrannan keskustan talouksiin jaetaan tiedote valtakunnallisesta paraatista perjantaina 30. toukokuuta.

Paraatiin osallistuu 1 200 henkeä ja 60 ajoneuvoa kaikista puolustushaaroista. Paraatissa nähdään jalan marssivien ja moottoroitujen osien lisäksi sotahistoriallinen osuus.

Paraatissa ovat mukana toisen maailmansodan aikaiset Landsverk-ilmatorjuntapanssarivaunu sekä Sturmina paremmin tunnettu Sturmgeschütz-rynnäkkötykki.

 

 

Paraatipäivän ohjelma

Kello 9—16 Kalustonäyttely Rakuunamäellä Adolf Ehrnroothin aukiolla.

Kello 9 seppeleenlasku sankarihautausmaalla.

Kello 10.15 Etelä-Karjalan reserviläisten ylentämistilaisuus Upseerikerholla.

Kello 11—11.30 Paraatisoittokunta ja kivääriryhmä marssivat Valtakatua pitkin Kimpisen kentälle. Rakuunakillan ratsukot siirtyvät satamasta Kimpisen kentälle.

Kello 11.20 Midnight Hawks -taitolentoryhmän näytös Kimpisen kentällä.

Kello 11.30 Sisäänmarssi Kimpisen kentälle alkaa.

Kello 11.35 Kivääriryhmän näytös Kimpisen kentällä.

Kello 12 Paraatikatselmus Kimpisen kentällä.

Kello 13 Ohimarssi Valtakadulla.

Kello 14 Utin jääkärirykmentin laskuvarjohyppynäytös Rakuunamäellä Adolf Ehrnroothin aukiolla.

Kello 14.30 Sotahistoriallinen taistelunäytös Rakuunamäellä Adolf Ehrnroothin aukiolla.

Kello 15.30 Perinnejaoksen asemaanajo ja kunnialaukaukset Rakuunamäellä Adolf Ehrnroothin aukiolla.

Tapahtumia on luvassa koko päiväksi.

 

Paraati marssii sosiaaliseen mediaan

Lappeenrannan valtakunnallinen paraati on esillä myös sosiaalisessa mediassa. Paraatin tiedotuspäällikkö Suvi Manelius kertoo, että paraati näkyy niin Twitterissä, Facebookissa, Youtubessa kuin omilla nettisivuillaan.

Sosiaalista mediaa kokeiltiin hyvin tuloksin Mikkelissä järjestetyssä itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa paraatissa.

Sosiaalisessa mediassa voi seurata tapahtumien kulkua. Manelius toivoo, että yleisö lähettää Twitteriin tunnelmia ja vaikutelmia päivän tapahtumista.

Paraatin tiedote ja ohjelma löytyvät osoitteesta www.pv.fi -> Tiedotteet. Tapahtuman oma sivu avautuu maanantaina osoitteessa www.pv.fi/paraati14.

Twitterissä paraatia voi seurata ja kommentoida tunnisteella #paraati14. Puolustusvoimat kertoo paraatista tunnuksella @puolustusvoimat.fi.

Facebookista paraati löytyy osoitteesta www.facebook.com/puolustus. Youtubeen ilmestyy materiaalia osoitteeseen www.youtube.fi/puolustusvoimat.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen